Trzeci tydzień
DZIEŃ PIĘTNASTY
Śniadanie: owocowa sałatka z mandarynki, połowy banana, kiwi i jabłka oraz sokiem z cytryny, 1 kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowanego margaryną.
Przekąska: razowy sucharek posmarowany łyżeczką masła.
Obiad: półtorej szklanki świeżych lub mrożonych brokułów gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Mieszamy 2 jajka z 2 łyżkami wody, solą, pieprzem oraz gałką muszkatułową. Brokuły smażymy na łyżeczce oleju razem z 2 ugotowanymi wcześniej ziemniakami, dolewamy jajka. Wszystko razem podsmażamy jeszcze chwilę. Jemy po przestygnięciu.
Kolacja: sałatka z pokrojonych 2 małych cykorii, pomarańczy, 50 g chudego kremowego twarożku, soku z cytryny, do tego jemy 2 kromki chrupkiego pieczywa posmarowane margaryną z plastrem żółtego sera.
DZIEŃ SZESNASTY
Śniadanie: grzanka z 1 kromeczki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, 1 jajko ugotowane na miękko, 1 mandarynka.
Przekąska: grzanka z pełnoziarnistego chleba i świeży ogórek.
Obiad: paczkę mrożonej "zupy włoskiej" dusimy w łyżce oleju, a potem jeszcze przez 5 minut z 1/2 filiżanki warzywnego bulionu. Dodajemy ugotowany wcześniej ryż (z 2 czubatych łyżek), doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką chudej śmietany.
Kolacja: 2 grzanki z pełnoziarnistego chleba posmarowane margaryną, z liśćmi sałaty, 4 plasterkami szynki drobiowej, do tego ok. 100 g korniszonów.
DZIEŃ SIEDEMNASTY
Śniadanie: musli z połową banana, kubkiem chudego jogurtu (150 g).
Przekąska: 1 małe jabłko lub 2 marchewki.
Obiad: robimy szaszłyki nabijając na patyczki pokrojone 100 g piersi z indyka, jabłko i cebulę. Smażymy je w łyżeczce oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem i ziołami (majerankiem, tymiankiem). Kroimy na plasterki 2 średniej wielkości ziemniaki wcześniej ugotowane (przez 20 minut), mieszamy je z 2 łyżkami jogurtu, łyżką kopru i z przyprawami. Jemy razem z szaszłykami.
Kolacja: kajzerka posmarowana margaryną z listkami sałaty, plastrem żółtego sera i pokrojonym kiwi albo kiszonym ogórkiem.
DZIEŃ OSIEMNASTY
Śniadanie: 1 bułka grahamka posmarowana margaryną, z plasterkiem żółtego sera i kiszonym ogórkiem.
Przekąska: filiżanka capuccino, 1 kromka chrupkiego chleba.
Obiad: pokrojone 150 g żółtej lub zielonej cukinii oraz pomidor (bądź mrożony paprykarz) dusimy w łyżeczce masła. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem (pół szklanki) i doprawiamy solą oraz pieprzem. W łyżeczce oleju smażymy sznycel wieprzowy (ok. 10 dkg), dodajemy do smaku sól i przyprawę do mięsa.
Kolacja: mieszamy 100 g chudego kremowego twarożku z łyżką chudej śmietany, pokrojona marchewką, cebulą, 3 łyżkami konserwowej kukurydzy, posiekanym szczypiorkiem oraz solą i pieprzem. Takim farszem napełniamy 2 liście kapusty (wcześniej obgotowane przez 3 minuty w osolonej wodzie) lub połówkę papryki zielonej i połówkę papryki czerwonej. Do tego 1 kromka chrupkiego pieczywa.
DZIEŃ DZIEWIĘTNASTY
Śniadanie: 1 bułka grahamka posmarowana margaryną, z plasterkiem żółtego sera i kiszonym ogórkiem.
Przekąska: 2 kromki chrupkiego pieczywa z łyżeczką dżemu.
Obiad: kroimy 1/2 zielonej i czerwonej papryki, 200 g cukinii i cebulę, a następnie smażymy w łyżeczce oleju. Mieszamy łyżkę koncentratu pomidorowego i 3 łyżkami wody, dodajemy to do warzyw i pozostawiamy na ogniu przez 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Jemy razem z ugotowanymi wcześniej 2 ziemniakami posypanymi pokrojonym plastrem żółtego sera.
Kolacja: 1 kromka razowego chleba posmarowana margaryną z listkiem sałaty, połową świeżego lub kiszonego ogórka, 50 g rostbefu lub plastrem szynki, posypana posiekanym koperkiem.
DZIEŃ DWUDZIESTY
Śniadanie: grzanka z 1 kromeczki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, 2 łyżki serka homogenizowanego 0% tłuszczu, wymieszanego z posiekaną natką pietruszki.
Przekąska: 1 szklanka soku warzywnego, 1 kromka chleba chrupkiego z 1/2 łyżeczki margaryny.
Obiad: kroimy białą część pora i rumienimy w łyżeczce masła, dolewamy 50 ml bulionu i łyżkę chudej śmietany, dodajemy do tego pokrojony plaster gotowanej szynki, ugotowany wcześniej makaron (z 3/4 szklanki), doprawiamy solą i pieprzem.
Kolacja: sałatka z 5 pokrojonych liści białej kapusty, pokrojonego w plasterki jajka ugotowanego na twardo, 3 łyżek chudego jogurtu z bazylią, rozmarynem i estragonem.
DZIEŃ DWUDZIESTY PIERWSZY
Śniadanie: grzanka z 1 kromki pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną, jajecznica z 1 jajka na 2 łyżkach chudego (0,5% tłuszczu) mleka ze szczypiorkiem.
Przekąska: 1/2 kubka jogurtu owocowego z 1 plastrem ananasa z puszki.
Obiad: smażymy na łyżce oleju placek z utartych 3 średnich marchewek, pęczka posiekanej natki pietruszki, jajka, łyżki mąki, soli i pieprzu. Mieszamy 50 g chudego kremowego twarożku z posiekanym koperkiem, łyżeczką pestek z dyni, solą, pieprzem i przyprawą czosnkową i układamy na placku.
Kolacja: sałatka z pokrojonej średniej zielonej papryki, 2 liści kapusty pekińskiej lub cykorii, 1 jabłka i plastra chudego żółtego sera, polana sosem winegret, do tego 1 kromka pieczywa chrupkiego.