Wielka majówka
Czas majówek - oto kilka przepisów, które umilą ci pobyt na łonie natury. Zdrowo, przyjemnie i... smacznie.
Pieczone ziemniaczki z sosem bazyliowym
Składniki: 20 małych ziemniaczków; Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek, posiekany ząbek czosnku, pęczek drobno posiekanej bazylii, sok z połowy cytryny, łyżeczka chili, sól, pieprz. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, ubijając widelcem.
Przyrządzanie
Młode ziemniaczki umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać marynatą, wymieszać, piec do miękkości, tak aby ziemniaczki były rumiane. Potrawa może stanowić osobne danie lub być dodatkiem do mięsa lub ryby.
Tortilla z serem cheddar i jalapeno
Składniki: opakowanie placków tortilla, słoiczek zielonych papryczek jalapeno, filiżanka startego sera cheddar.
Przyrządzanie
Na suchej patelni położyć jeden placek. Ułożyć na nim ser i papryczki, chwilę podgrzewać do lekkiego zrumienienia. Po przykryciu drugim plackiem obrócić danie na drugą stronę (tak aby drugi placek także się przyrumienił). Wyłożyć na talerz, pokroić na ćwiartki. Smakuje na ciepło i na zimno.
Sałatka z grillowanych warzyw
Składniki: 1 czerwona cebula pokrojona w piórka, puszka kukurydzy mini (kolby przekrojone wzdłuż), papryka czerwona pokrojona w paseczki, cykoria pokrojona wzdłuż na plastry. Winegret: 6 łyżek oliwy z oliwek, posiekany ząbek czosnku, łyżeczka oregano, łyżeczka
sproszkowanej słodkiej papryki, łyżeczka bazylii, łyżeczka musztardy Dijon, sok z połowy cytryny, łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz. Wszystkie składniki winegretu wymieszać, ubijając widelcem.
Przyrządzanie
Na patelni grillowej ułożyć pokrojone warzywa, smażyć ok. 5 - 8 minut. Polać winegretem, wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno z podgrzanym chlebkiem pita.
Tekst pochodzi z magazynu