Reklama

Wieprzowina po meksykańsku

Na jedną osobę: 200 g polędwiczki wieprzowej lub schabu. Bejca: pół łyżeczki sproszkowanego chili; 1 łyżeczka soku z limonki; szczypta zmielonego kminku; 30 ml oleju; 3 ząbki czosnku; sól, pieprz.

Mięso dzielimy na dwa kotlety, które delikatnie zbijamy dłonią lub tłuczkiem przez folię spożywczą.

Z podanych składników przygotowujemy bejcę: czosnek drobno siekamy, mieszamy z olejem i z przyprawami. Kotlety smarujemy z obu stron bejcą i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny.

Grillujemy po 10 minut z każdej strony, smarując je resztkami bejcy.

Podajemy z guacamole i sałatką z różnokolorowej fasoli.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Reklama
Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Dowiedz się więcej na temat: wieprzowina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy