Żaczkowie - allelujnicy

Święta wielkanocne na Litwie obchodzone są bardzo podobnie jak w Polsce, ale bez "lanego poniedziałku".

Przez cały Wielki Tydzień Litwini przygotowują się do Wielkanocy - sprzątają i szykują świąteczmą ucztę. Śniadanie wielkanocne jest najdłuższym i najbardziej uroczystym posiłkiem w roku. Trwa zwykle aż do późnego wieczora, z małymi przerwami na przyjęcie żaczków-allelujników i toczenie jajek.

Reklama

Na stole nie może zabraknąć pieczonej cielęciny, wędlin, kiełbas domowej roboty, pasztetu, galarety (na Wileńszczyźnie zwaną kwaszaniną), chrzanu, bab wielkanocnych, mazurka isernika. Króluje oczywiście jajko.

Zgodnie z tradycją, najpopularniejszym sposobem zdobienia jajek jest malowanie ich woskiem i zanurzanie w wywarze z kory dębowej lub łuski cebulowej.

Od trzech lat tradycją wileńską, jest budowanie piramidy z pisanek w parku miejskim Na Zakrecie w drugi dzień świąt.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje