Reklama

Zupa z razowca najlepsza w Gdańsku, słony sernik - w Bydgoszczy

"Zupa z Razowca" autorstwa Kamila Sadkowskiego z Sopotu oraz "Sernik na słono" Joanny Tosik z Torunia to dwa kolejne zwycięskie dania w finałach regionalnych konkursu "Polskie danie dla Europy".

Finały odbyły się w miniony weekend w Gdańsku i Bydgoszczy. Pierwsze miejsce w Gdańsku zajęła "Zupa z Razowca" przygotowana według receptury znanej od kilku pokoleń w jego rodzinie. W Bydgoszczy jury pod przewodnictwem Tessy Capponi-Borawskiej zachwyciło się "Sernikiem na słono".

Z ośmiu finałowych dań zgłoszonych z regionu Pomorza, wyłonionych spośród ponad 250 przesłanych przepisów oprócz zwycięskiej "Zupy z razowca" wyróżniono jeszcze: "Jajecznicę po pomorsku z węgorzem i szczypiorkiem" Andrzeja Grzyba z Czarnej Wody (II miejsce) i "Kluseczki ziemniaczane z 

bruwią puree i kapustą słodko kwaśną" wg przepisu Alicji Gralla z Gdyni (miejsce III).

Reklama

W finale bydgoskim drugie miejsce zajęła Agata Modrzewska z Kruchowa, autorka wspaniałej "Zupy ziemniaczano chrzanowej". Trzecie miejsce przypadło Weronice Jasińskiej z Człuchowa, która przygotowała "Kieszonki z grzybami".

Czas przeznaczony na przygotowanie potraw przygotowanych na bazie polskich składników (z wyjątkiem przypraw), jak mówi regulamin konkursu, wynosił 2 godziny. Zawodnicy przygotowywali je pod bacznym okiem jury, które w Gdańsku wystąpiło w składzie: Tessa Capponi-Borawska - przewodnicząca, Joanna Nowicka i Beata Jajkowska. W Bydgoszczy Panią Beatę zastąpiła Bożena Szymańska. Widownię do kibicowania zachęcała prowadząca całą imprezę, znana i lubiana aktorka, miłośniczka kuchni polskiej (i nie tylko) Bożena Dykiel.

Słony sernik

Czas przygotowania : 60 min
Czas pieczenia : 50 min
Składniki na ciasto: 15 dkg mąki pszennej, 7 dkg maki żytniej razowej; 12,5 dkg masła; 0,5 łyżeczki soli kamiennej; 0,5 łyżeczki cukru; 1 łyżeczka ziaren kminku; 1 łyżeczka ziaren czarnuszki; woda
Składniki na nadzienie: 3 (ok. 0,5 kg) nieduże pory; 5 dkg boczku wędzonego; 6 dkg masła; 40 dkg półtłustego białego sera; 5 jaj, żółtka oddzielone od białek; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 5 dkg żółtego sera; sól, biały pieprz, tymianek, comber, lebiodka, rozmaryn
Sposób przygotowania:
Z mąki pszennej, mąki razowej, soli, cukru, kminku, czarnuszki i zimnego masła zagnieść szybko kruche ciasto, dodając 2 łyżki zimnej wody. Uformować kulę, odstawić do lodówki na 30 min. Pory oczyścić, pokroić na 1,5 cm kawałki, udusić do miękkości na łyżce masła dolewając w razie potrzeby odrobinę wody. Przyprawić solą i tymiankiem, odparować, odstawić do wystudzenia. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Biały ser, żółtka i resztę masła utrzeć w mikserze, przełożyć do miski.

Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, pory, boczek, pokrojony w kostkę ser żółty i przyprawy. Białka ubić z solą, delikatnie wymieszać z masą. Dużą tortownicę wylepić ciastem, wlać masę serową, wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika.
Piec na złoty kolor ok. 50 min.
Podawać na ciepło lub wystudzone.

Zupa z razowca

Czas przygotowania : 45 min.
Proporcja składników dla 4 osób
Składniki: 0,5 bochenka chleba razowego ciemnego (czerstwy); 1 pęczek włoszczyzny; 2 szt. cebuli; 60 dkg mięsa wołowego; 50 ml kwaśnej śmietany; 1 szt. jaj; 40 dkg mięsa mielonego wolowo - wieprzowego; 2 ząbki czosnku; sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, nać pietruszki
Sposób przygotowania:
Z włoszczyzny, cebuli i mięsa wołowego przyrządzamy wywar (ok. 1l). Następnie odcedzamy warzywa. Do przygotowanego wywaru wrzucamy pokruszony chleb, gotując na małym ogniu. Gdy chleb dostatecznie się rozpuści, miksujemy zupę. Dodajemy ziela angielskiego, liścia laurowego i ząbek czosnku gotując ok. 20 min. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i drobno posiekanym ząbkiem czosnku doprawiając do smaku. Formujemy kulki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie odcedzamy. Zupę podajemy w głębokim talerzu, dodając 3 mięsne kulki, dekorujemy łyżką śmietany.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wody | zupa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy