Żurawina na wiele sposobów

W Polsce amerykańską żurawinę traktuje się trochę po macoszemu. Jednak warto to zmienić. Mistrz kuchni Robert Sowa przekonuje, że żurawinę można przygotować na wiele sposobów.

Z żurawiny Robert Sowa proponuje dwa sosy: jeden z rozmarynem i miodem, kolejny z zielonym pieprzem. W tych sosach wykorzystujemy całe owoce. Można przygotować także zmiksowany krem z żurawiny z dodatkiem marynowanego imbiru, czuszek i chrzanu wasabi.

Reklama

Te sosy najlepiej pasują do czerwonego mięsa. Polacy jednak jadają zwykle żurawinę z indykiem lub kurczakiem - to taka klasyka. Robert Sowa z żurawiną proponuje comber z norweskiego renifera zamarynowany na pikantnie z oliwą z avocado. - Także polędwica ze strusia jest genialna, minimalizuje cholesterol w organizmie i też świetnie pasuje do żurawiny - mówi mistrz kuchni.

Ze słodkości Robert Sowa proponuje kekssernik z żurawiną. Wyśmienity jest także tort z żurawiną marynowaną w winiaku.

Jako aperitif można przygotować wódkę z syropem lub nektarem z żurawiny.

Dowiedz się więcej na temat: Sowa | robert | Robert Sowa | żurawina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje