Żurawina na wiele sposobów

W Polsce amerykańską żurawinę traktuje się trochę po macoszemu. Jednak warto to zmienić. Mistrz kuchni Robert Sowa przekonuje, że żurawinę można przygotować na wiele sposobów.

Ze względu na unikalną zawartość różnorodnych składników o naukowo udowodnionym działaniu zdrowotnym do superfood zalicza się właśnie m.in. żurawinę
Ze względu na unikalną zawartość różnorodnych składników o naukowo udowodnionym działaniu zdrowotnym do superfood zalicza się właśnie m.in. żurawinę123RF/PICSEL

Z żurawiny Robert Sowa proponuje dwa sosy: jeden z rozmarynem i miodem, kolejny z zielonym pieprzem. W tych sosach wykorzystujemy całe owoce. Można przygotować także zmiksowany krem z żurawiny z dodatkiem marynowanego imbiru, czuszek i chrzanu wasabi.

Te sosy najlepiej pasują do czerwonego mięsa. Polacy jednak jadają zwykle żurawinę z indykiem lub kurczakiem - to taka klasyka. Robert Sowa z żurawiną proponuje comber z norweskiego renifera zamarynowany na pikantnie z oliwą z avocado.

- Także polędwica ze strusia jest genialna, minimalizuje cholesterol w organizmie i też świetnie pasuje do żurawiny - mówi mistrz kuchni.

Ze słodkości Robert Sowa proponuje keks i sernik z żurawiną. Wyśmienity jest także tort z żurawiną marynowaną w winiaku.

Jako aperitif można przygotować wódkę z syropem lub nektarem z żurawiny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas