111 lat Melitta® - 111 lat filtrowanej kawy

Artykuł sponsorowany

Jest jedna rzecz, o której możemy powiedzieć Ci już teraz: Nie tylko Ty kochasz kawę! Co sekundę na całym świecie wypija się 5000 filiżanek kawy. Całkiem imponująca liczba. Chociaż... precyzując: „Co sekundę 5000 miłośników kawy bierze pierwszy łyk z wypełnionej nią filiżanki.” Bo przecież kawy nie da się wypić w jedną sekundę... W każdym razie dla nas istotniejsze jest inne pytanie - czy dziś można byłoby wypić jej tyle samo, gdyby w 1908 roku Melitta Bentz nie wynalazła filtra do kawy? Nie wydaje nam się...

article cover
.

Gdy sprytny pomysł staje się światowym standardem - filtry Melitta®

Nie wiemy czy założycielka firmy, Melitta Bentz, od której imienia pochodzi nasza nazwa, od początku wiedziała, że w ostatecznym rozrachunku jej filtry Melitta® podbiją cały świat. Całkiem obiektywnie można jednak stwierdzić, że tak właśnie się stało - co roku na całym świecie używa się 20 miliardów filtrów, dzięki którym parzy się około 120 miliardów filiżanek kawy. Z pewnością w dużej mierze stało się tak dzięki ekspresom przelewowym, ale coraz częściej również dzięki metodzie opracowanej przez Melittę Bentz w 1908 roku. Dziś znana jest ona pod inną nazwą - Pour Over.

Metoda "Pour Over"

Jeśli posiadasz już pewne doświadczenie, możesz sam instynktownie zaparzyć kawę. Ale jeśli chcesz wydobyć jak najwięcej z ponad 800 aromatów kawy, polecamy idealną metodę parzenia Pour Over z trzema "szczęśliwymi liczbami": 18, 300 i 96. Nawet jeśli nie wygrasz z nimi miliona nadal mogą sprawić Ci ogromną radość ponieważ reprezentują: 18 g kawy, 300 ml wody i temperaturę 96°C. Tych liczb potrzebujesz, aby zaparzyć naprawdę dobrą kawę! Wypróbuj je! Zrozumiesz wtedy, dlaczego wiele osób nadal uważa, że Pour Over jest najlepszym sposobem na parzenie kawy.

.

Świętuj z nami! Z naszymi produktami do parzenia metodą Pour Over

Chcesz wejść do świata kawy Pour Over? A może jesteś już profesjonalistą? Mamy wszystkie produkty potrzebne do tego, aby Twoja kawa była idealna. Oczywiście, z wyjątkiem wody.

Nie zapomnijmy także o ekspresach przelewowych

Parzenie metodą Pour Over wymaga trochę wolnego czasu, którym nie zawsze dysponujesz. Ale to nie oznacza rezygnacji z naprawdę dobrej, filtrowanej kawy. To, co dzisiaj jest oczywiste w prawie każdej kuchni, było niemałą sensacją w 1965 roku, kiedy zaprezentowano pierwszy ekspres przelewowy marki Melitta®. Wreszcie pyszną filtrowaną kawę można było przygotować niemal automatycznie. I szybko! Legendarny MA 120 potrzebował zaledwie sześciu minut, aby zapełnić osiem filiżanek kawy. Obecnie Melitta® w swojej ofercie posiada pełną gamę różnych ekspresów przelewowych do kawy: ze szklanymi lub termicznymi dzbankami. Urządzenia w stali nierdzewnej i w różnych wariantach kolorystycznych. Niezawodne urządzenia podstawowe, czy takie posiadające specjalne funkcje, np. timer. Klasyk, który utrzymuje się na rynku od 1978 roku...

Czas na kawę! Którą metodę parzenia wybrać?

.

Metoda POUR OVER jest odpowiednia, jeżeli jesteś typem RYTUALISTY a przygotowanie kawy to dla Ciebie proces, który celebrujesz do ostatniej kropli kawy! Wiesz, że zaparzenie perfekcyjnego kubka kawy wymaga czasu ale kompletnie się tym nie przejmujesz - kawa na stałe wpisała się w plan Twojego dnia!

EKSPRESY PRZELEWOWE sprawdzą się idealnie, jeżeli jesteś typem SMAKOSZA - znasz i doceniasz smak i pobudzającą moc kawy filtrowanej, ale niekoniecznie postrzegasz jej przygotowanie jako rytuał. I Ty i Twój ekspres doskonale wiecie, że na kubek perfekcyjnej kawy składa się wiele elementów - jak dobrze, że masz go pod ręką!

.
.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas