Sałatkowe to i owo

Sałatki. Rozpieszczają nasze oczy i podniebienia. Nawet najwięksi mięsożercy ulegają czasem ich urokowi. Bo jak tu się oprzeć rozwichrzonym liściom sałaty, kolorowym paprykom, złocistej kukurydzy i pachnącym słońcem pomidorom? Na dodatek skomponowanym w estetyczną całość, dopełnioną doskonałym sosem? Po prostu - trzeba jeść!

Wiosną częściej sięgamy po warzywa, skuszeni pięknem ich barw i smaków. To naturalny odruch, bo po długich zimowych miesiącach nasz organizm domaga się naturalnych witamin i składników mineralnych, których źródłem są właśnie? świeże warzywa. Powinny one pojawiać się na naszych stołach jak najczęściej - a szczególnie wiosną i latem, bo wtedy właśnie smakują najlepiej. Można łączyć je i przyprawiać na rozmaite sposoby, wykorzystując sprawdzone przepisy lub tworząc nowatorskie kompozycje.

Reklama

Kolorowa porcja zdrowia

Sałatki warto jeść, najlepiej codziennie! W końcu to przepyszny sposób na urozmaicenie jednej z zalecanych 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Jedzenie różnorodnych sałatek to idealny sposób na naturalne wzbogacenie naszego jadłospisu w witaminy i składniki mineralne, bez potrzeby stosowania dodatkowych preparatów witaminowo-mineralnych. Mało kto wie, że sałatką można się naprawdę i na długo najeść! To dlatego, że warzywa mogą być doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który przedłuża poczucie sytości po zjedzonym posiłku. Dodatek świeżych lub suszonych ziół sprawi, że nasza sałatka uzyska doskonały aromat i smak. Przyprawiając ziołami, ograniczamy ilość soli w naszej diecie - co z pewnością będzie miało na nas korzystny wpływ. Powiedzmy otwarcie - sałatki mają wszystko to, czego nam trzeba: wspaniały smak, wysoką wartość odżywczą, kuszący aromat i piękny wygląd!

Sposób na szybką sałatkę

Co masz pod ręką? Kilka listków sałaty, pomidory, ogórek (może być małosolny lub kiszony), pęczek cebulki, rzodkiewki, garść kiełków lub kolorową paprykę - wszystko się przyda. Pyszną sałatkę do obiadu można zrobić z rozmaitych składników, zwykle w kilka chwil. Do bardziej wyrafinowanych, "cięższych" sałatek, które serwujemy jako samodzielne dania, można wykorzystać również ziemniaki, marchewki, buraki i cebulę, a także jajka na twardo, groszek, pokrojoną w kostkę, czy paski wędlinę, niektóre owoce oraz sery... Jeżeli szukasz inspiracji - zajrzyj do naszego Domowego Ogródka, gdzie przygotowaliśmy mnóstwo sprawdzonych przepisów na sałatki różnych rodzajów.

Sztuka dobrego smaku

Skomponować smaczną sałatkę to sztuka. A druga sztuka - to ją przyprawić. Na szczęście mozolne przyrządzanie sosów już za nami! Odkąd w naszych kuchniach pojawiły się sosy z Domowego Ogródka WINIARY przygotowanie sałatek stało się łatwe, szybkie i przyjemne. Wystarczy sięgnąć po jedną ze sprawdzonych, doskonałych kompozycji: sos wiosennny ze szczypiorkiem, swojskie zioła, koperkowo-ziołowy, czosnkowo-ziołowy, z bazylią i oregano lub klasyczny winegret. Każdy z nich nada sałatkom oryginalny charakter oraz podkreśli ich smak. Przy doprawianiu można kierować się własnymi upodobaniami lub... skorzystać z podpowiedzi i przepisów, które przygotowaliśmy na naszej stronie.

Zapraszamy do Domowego Ogródka na pyszne sałatki z najlepszymi sosami!


Mistrz Kuchni poleca:

Sałatka ogórkowa

1 Sos sałatkowy Wiosenny ze szczypiorkiem WINIARY

3 łyżki oleju

2 ogórki zielone

2 łyżki posiekanego koperku

2 garści kiełków słonecznika

2 rzodkiewki



Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ogórki przekroić na połowę, usunąć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Składniki sałatki połączyć z sosem. Rzodkiewki pokroić w cienkie paseczki Przed podaniem posypać kiełkami i rzodkiewką.

Czas przygotowania: 15 min.

materiały promocyjne

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje