Ser Salami Serenada a zdrowa dieta

Składniki odżywcze i 10 litrów mleka na 1 kilogram – to właśnie zawiera ser żółty przygotowywany według idealnej receptury - ser Salami Serenada. Czy wiesz, że naprawdę warto jeść ser żółty? Dlaczego – dowiesz się poniżej.

Mleko, mleko i jeszcze raz mleko

A dokładniej? 10 litrów mleka na każdy 1 kilogram sera. I to nie byle jakiego mleka! To, które znajdziesz w serze Salami Serenada jest najwyższej jakości. Idealna receptura wymaga po prostu idealnego mleka. Dlatego bada się je pod kątem zawartości komórek somatycznych, liczby bakterii, tłuszczu i białka.

 Z każdej cysterny, która przywozi mleko do Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, producenta sera Salami Serenada, ręcznie pobierana jest jego próbka.

Czy każdy ser jest dobry?

Niestety nie. Chodzi o nasze zdrowe i samopoczucie - warto więc zwrócić uwagę na jakość sera. Musi zawierać tylko i wyłącznie tłuszcz mleczny. Jeśli zawiera tłuszcz roślinny jest to wyrób seropodobny! Bezpiecznymi dodatkami są również sól czy naturalne barwniki. Wysokiej jakości produkt można też poznać po smaku - bez goryczki, kolorze - jednolitym i odpowiednim sposobie przechowywania - bez tłuszczu na powierzchni czy kropli wody w opakowaniu. Tylko najwyższej jakości ser jest wartościowym i odżywczym produktem.

Ser pełen wapnia

Salami Serenada jest pełen mleka - ma go 10 litrów na 1 kilogram! A mleko jest pełne wapnia - dlatego też ser żółty zawiera go tak dużo. Warto go spożywać codziennie m.in. dlatego, że znakomicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na wapń - 100 g sera żółtego to aż 100% zalecanej dziennej porcji! Szklanka mleka ma tyle wapnia co 2 plasterki żółtego sera. Jeśli więc chcesz mieć mocne kości, silne paznokcie i włosy - pamiętaj o serze żółtym w codziennej diecie.

Wapń... i nie tylko!

Co jeszcze zawiera ser żółty? Przede wszystkim witaminy - A (za którą wdzięczne nam będą nasze oczy) i witaminy z grupy B. Oprócz tego białko i to takie pełnowartościowe. Kolejnymi składnikami odżywczymi są cynk, siarka i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki tym ostatnim łatwiej utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Ciekawostką może być fakt, że ser żółty pomaga zapobiegać próchnicy zębów. Warto jeść go po posiłkach, po to, by zatrzymać powstawanie niszczących szkliwo kwasów.

Czy każdy może jeść ser?

Prawie każdy! Tylko u 2-3% populacji występują alergie na białka mleka. Ale sery żółte - takie jak ser Salami Serenada - dzięki temu, że nie zawierają laktozy - uczulają jeszcze rzadziej. Wszystko dzięki rozkładowi białek w procesie dojrzewania.

Czy ser żółty Salami Serenada jest pyszny? Z pewnością! Ważne jest jednak również to, że dzięki idealnej recepturze - 10 litrów mleka na 1 kilogram sera- jest produktem zdrowym! Pamiętaj o tym planując dietę całej rodziny!

 

Więcej na www.10litrow.pl

.