Soki tłoczone na zimno – dlaczego warto je pić?

Artykuł sponsorowany

5 porcji owoców i warzyw każdego dnia – to zalecenie Światowej Organizacji Zdrowia jest powszechnie znane. I choć wiemy, jak ważne jest dla zdrowia i samopoczucia – szczerze przyznajemy, że nie zawsze udaje się go przestrzegać. Istnieje jednak sposób, który znacznie ułatwi jego codzienną realizację. To soki z owoców i warzyw, tłoczone na zimno i utrwalane w unikalnej na polskim rynku technologii HPP (High Pressure Processing).

grafika fot. Azamt Zhanisov
grafika fot. Azamt Zhanisov.

Dlaczego warto pić tłoczone na zimno soki owocowe i warzywne? Powodów jest wiele, przedstawimy Wam te najważniejsze.

Cenne składniki

Soki utrwalane metodą HPP zachowują większość naturalnych składników odżywczych użytych do produkcji warzyw i owoców, w porównaniu z tradycyjnymi metodami utrwalania żywności. To przede wszystkim witaminy, minerały - wszystkie w naturalnej formie. Tłoczone na zimno soki, regularnie spożywane, pomogą uzupełnić niedobory, które dotykają bardzo wiele osób - zwłaszcza zimą, gdy wybór świeżych owoców i warzyw jest mocno ograniczony w porównaniu z latem czy wczesną jesienią. Soki tłoczone na zimno w pełni zasługują na miano "zdrowych i naturalnych suplementów diety".

Łatwa przyswajalność

Czy wiesz, że przyswajalność owoców i warzyw w formie płynnej jest dla organizmu o wiele lepsza niż w ich nieprzetworzonej postaci? Co bardzo ważne - organizm jest w stanie wchłonąć zdecydowaną większość substancji odżywczych z soków. Proces przyswajania składników odżywczych w przypadku soków jest bardzo krótki (wystarczy nawet 15 minut). To prawdziwie ekspresowe tempo!

Zdrowa przekąska - dla dbających o linię

Soki zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas. Tę ich zaletę z pewnością docenią wszyscy dbający o linię. Gdy sięgniemy po taki sok, ochota na słodkie i niezdrowe przekąski powinna zniknąć i nie zakłócać nam rytmu dnia. Regularne picie soków tłoczonych na zimno, to doskonały sposób na wyeliminowanie zwyczaju podjadania, który jest największym wrogiem smukłej sylwetki.

.

Na zdrowie!

Często dopadają Cię choroby? Czujesz, że Twój organizm jest osłabiony, a układ odpornościowy nie stanowi odpowiedniej zapory dla wirusów? Wieloskładnikowe, tłoczone na zimno soki to dobre wsparcie dla funkcjonowania twojego organizmu. Jeden sok może śmiało zastąpić jedną porcję warzyw i owoców rekomendowaną przez Światową Organizację Zdrowia. Nie zapominaj o piciu soków tłoczonych na zimno każdego dnia!

Soki tłoczone na zimno - zawsze pod ręką!

Te powody bez wątpienia przekonują do regularnego picia soków tłoczonych na zimno. Jest jeszcze jedna świetna wiadomość - nie musisz ich samodzielnie wyciskać. Z pomocą przychodzi nowoczesna technologia utrwalania HPP (z ang. High Pressure Processing) - to innowacyjny proces, który został wykorzystany do utrwalania soków, po raz pierwszy w Polsce, przez producenta soków świeżych Victoria Cymes. Umożliwia on utrzymanie większej ilości niezwykle cennych składników odżywczych np. witamin, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa produktu i jego wydłużonej trwałości. Soki są tłoczone na zimno, dzięki czemu zachowują właściwości najbardziej zbliżone do użytych warzyw i owoców. Nie są pasteryzowane, co często powoduje istotną utratę składników bioaktywnych oraz zmianę właściwości organoleptycznych (barwa, zapach, smak). Soki tłoczone na zimno trafiają bezpośrednio do butelek, które następnie są poddawane bardzo wysokiemu ciśnieniu 6000 atmosfer, co pozwala zachować ich trwałość na dłużej. Cały proces produkcji tych soków, od przechowywania surowca, po jego tłoczenie, rozlew, utrwalanie, magazynowanie i dystrybucję zachodzi w kontrolowanej temperaturze chłodniczej. Konieczne jest także przechowywanie ich w lodówce - przy spełnieniu tego warunku, termin przydatności do spożycia wynosi nawet do 2 miesięcy!

Świetny smak

Soki, które Victoria Cymes utrwala w technologii HPP, to doskonały smak. Powstają ze starannie wyselekcjonowanych owoców i warzyw, spośród których tylko te spełniające najwyższe normy trafiają do dalszego etapu produkcji. Victoria Cymes stworzyła trzy wyjątkowe kompozycje smakowe o inspirujących nazwach. #SUKCES - to połączenie soku tłoczonego ze świeżych jabłek z ananasem, truskawką i limonką. #SZCZĘŚCIE - to jabłko z mango oraz marchwią, a #PASJA - jabłko z dodatkiem ogórka, selera naciowego i naci pietruszki.

Tłoczone na zimno soki Victoria Cymes, utrwalane w technologii HPP, to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy na co dzień w prosty i wygodny sposób chcą korzystać z dobrodziejstw natury.

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas