Cała prawda o warzywach i owocach

Chyba każda mama słyszała, że szpinak to kopalnia żelaza, a cytryna jest najlepszym źródłem witaminy C. Sęk w tym, że to nieprawda. Czas na rozprawienie się z najczęściej powtarzanymi mitami.

Czy wiesz, że owoce i warzywa są zdrowe? Na pewno. A czy twoje dziecko je ich co dzień wystarczająco dużo? Najprawdopodobniej nie! Choć to ważne składniki diety rozwijającego się malucha, większość mam częściej podsuwa szkrabowi mięso czy produkty mleczne. Niełatwo jest też wybrać odpowiednie dary natury i przyrządzić je tak, by zachowały witaminy, sole mineralne i błonnik. Często utrudniają nam to obiegowe opinie na temat warzyw i owoców. Sprawdź, które z nich są prawdziwe.

Reklama

Szklanka soku owocowego równa się jeden owoc.
NIE Soki to z pewnością najlepsza alternatywa dla świeżych owoców. Warto jednak pamiętać, że na jedną szklankę świeżego soku potrzebne są zwykle 2-3 owoce. Dlatego porcja owocowego napoju zawiera nie tylko więcej witamin i błonnika, ale także cukru. W piciu soków należy więc zachować umiar (duże ilości mogą wpłynąć na zmniejszenie apetytu, a nawet powodować nadwagę). Niemowlę nie powinno pić więcej niż 100 ml soku dziennie, a starszemu dziecku wystarczy szklanka (200 ml). Najzdrowsze są soki przecierowe podane zaraz po zrobieniu, gdyż zawierają cząsteczki miąższu bogatego w błonnik.

Najwięcej witamin znajduje się pod skórką.
TAK Dlatego obierając zbyt grubo jabłko czy marchewkę, pozbawiamy je cennych składników odżywczych. To dotyczy jednak przede wszystkim produktów z upraw ekologicznych, gdzie używa się tylko naturalnych nawozów i nie stosuje środków ochrony roślin. Jeśli warzywa czy owoce pochodzą z niewiadomego źródła, lepiej odkroić nieco grubszą warstwę skórki, ponieważ oprócz cennych witamin znajdują się pod nią także szkodliwe środki chemiczne i zanieczyszczenia.

Warzywa zawsze są zdrowe, więc to, jak je przygotowujemy, nie ma znaczenia.
NIE Sposób przyrządzania jarzyn wpływa nie tylko na ich smak, ale także na ich walory odżywcze, np. ilość witamin. Najlepiej gotować je na parze (maksymalnie 20-25 minut) lub piec w piekarniku. Ewentualnie można je ugotować w niewielkiej ilości wody pod przykryciem (wyjątek to szpinak, który potrzebuje dużo wody). Warto pamiętać, żeby do warzyw zawierających karoten (np. marchwi, dyni, pomidorów) dodać po ugotowaniu nieco tłuszczu (np. oleju lub masła). Z kolei surówki najlepiej robić tuż przed podaniem. Warzywa zachowają więcej witaminy C, jeśli zamiast zetrzeć je na tarce, pokroisz je nożem (im bardziej są rozdrobnione, tym więcej witaminy C utlenia się w nich pod wpływem powietrza i światła).

Dowiedz się więcej na temat: cytryna | błonnik | kwas | organizm | szpinak | owoców | witaminy | warzywa | owoce

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje