Deserki z kaszką

Smyk nie chce jeść zwyklej manny czy kleiku? Zrób z nich łakocie, a doceni je nawet niejadek.

Przygotowując zapiekankę, ciasto czy mus z kaszą, masz pewność, że malec otrzyma wartościowy, sycący posiłek, pełen składników potrzebnych mu do prawidłowego rozwoju.

Reklama

Kasze zawierają bowiem węglowodany, białka, witaminy, sole mineralne i błonnik, który ułatwia trawienie.

Na początek dziecko powinno dostawać przeznaczone dla niemowląt, wysoko przetworzone rozdrobnione ziarna zbóż.

Z czasem, gdy nauczy się żuć i gryźć, do jego menu warto przemycać także inne, odpowiednio rozgotowane, rodzaje kasz: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kuskus.

Maluch kaprysi i nie zdradza ochoty na tradycyjne kasze? Oto kilka pomysłów na zrobione z nich łakocie.

Musy inne niż zwykle

Deserki przygotowane na bazie kleiku kukurydzianego lub ryżowego możesz proponować brzdącowi już w wieku 6 miesięcy.

Do kaszki neutralnej w smaku (przygotowanej według przepisu na opakowaniu) dodaj ulubione owoce dziecka (np. starte jabłko, gruszkę, przetarte maliny). Jeśli chcesz, aby przysmak miał aksamitną konsystencję, dodatkowo go zmiksuj.

Do tego rodzaju deserków świetnie nadają się owoce ze słoiczka. Kaszka z porcją gruszek czy suszonych śliwek będzie smakować wyśmienicie.

Nasza propozycja:

Bananowa przekąska (po 8. miesiącu)

Na mleku modyfikowanym przygotuj porcję kleiku ryżowego na gęsto. Następnie umyj banana, odetnij końcówki, obierz go ze skórki i pokrój.

Dodaj owoc do kaszki. Zmiksuj całość, by przysmak nabrał lekkości puchu.

Ciasta i ciasteczka

Nie musisz sięgać po wypieki z cukierni, by zaspokoić dziecięcą chętkę na słodycze. Na bazie kaszy manny zrób zdrowy i wartościowy smakołyk, dodając kakao lub owoce. Na bazie kaszy możesz też przygotować pyszne babeczki.

Aby je zrobić, do 200 ml gotującego się mleka dodaj 16 łyżeczek manny i całość gotuj, aż kasza będzie miękka.

Następnie dodaj 4 łyżeczki syropu klonowego (może być też miód, o ile dziecko nie jest alergikiem) i dokładnie wymieszaj. Na koniec przełóż masę do małych plastikowych foremek posmarowanych masłem i pozostaw do ostudzenia.

Przed podaniem wyłóż babeczki na talerzyki, udekoruj kawałkami ulubionych owoców brzdąca lub polej musem owocowym.

Nasza propozycja:

Czekoladowa pychotka (po 2. roku)

Wyłóż tortownicę biszkoptami. Zagotuj 3 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki kakao i 1/2 kostki margaryny.

Wsyp szklankę kaszy manny i gotuj całość, aż do chwili, gdy grudki się rozkleją. Wlej ciasto do formy wyłożonej biszkoptami.

Wyrównaj jego powierzchnię, a następnie poukładaj na nim pozostałe biszkopty. Pozostaw ciasto w lodówce.

Na koniec rozpuść kilka kostek czekolady i udekoruj płynnym przysmakiem schłodzone ciasto. Taki torcik podawaj np. z wiśniową konfiturą lub niezbyt słodkim musem owocowym.

Słodkie zapiekanki

Do przyrządzania tego typu dań najlepiej nadaje się kasza jaglana. Jest wytwarzana z prosa, naturalnie bezglutenowa, lekkostrawna, bogata w magnez, wapń, żelazo, witaminy i białko.

Można ją serwować z duszonymi jabłkami, truskawkami (także z mrożonki) albo z rodzynkami i migdałami. Smyki chętnie jedzą takie słodkie dania, a przy okazji wzmacniają dzięki nim organizm.

Nasza propozycja:

Rarytas z kaszy jaglanej (po 1. roku)

Szklankę kaszy jaglanej ugotuj w 3 szklankach mleka lub wody (dodaj szczyptę soli i odrobinę masła). Lekko ją przestudź. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Umyj dwa jajka, oddziel żółtka.

Do żółtek dodaj 1 szklankę cukru, utrzyj kogel-mogel, a potem wymieszaj go z kaszą. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do pozostałych składników. Dorzuć garść rodzynek, wymieszaj całość i przełóż do żaroodpornego naczynia.

Górę dania polej stopionym masłem.

Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekaj ok. 30 minut - dopóki na powierzchni kaszy nie utworzy się chrupiąca skorupka. Zapiekankę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu lub musu owocowego.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje