Jak czytać etykiety?

Opłaca się studiować informacje na opakowaniu. Dzięki nim bez trudu wybierzesz obiadki czy deserki najlepiej odpowiadające potrzebom twojego dziecka.

Z pewnością nie raz zdarzyło ci się stać przed półką z daniami dla niemowląt i szukać specjałów dla swojego maluszka. Asortyment słoiczków jest bardzo duży i wybór idealnej zupki czy musu nie należy do rzeczy prostych. Aby szybko wybrać najwłaściwszy produkt, warto dokładnie czytać informacje umieszczone na opakowaniach. To prawdziwy kulinarny przewodnik dla rodziców.

Reklama

Wiek ma znaczenie

Na etykiecie znajduje się wiele kluczowych informacji. Jedną z nich jest symbol określający grupę wiekową, dla której przeznaczony jest obiadek lub deserek. Gdy na słoiczku napisane jest "od 6. miesiąca", produkt można podać dziecku, które skończyło już 5 miesięcy. Jeśli widnieje tam napis "po 6. miesiącu" - danie można zaserwować dopiero brzdącowi, który skończył pół roku i zaczął 7. miesiąc życia. To ważne, bo lepiej nie proponować młodszemu dziecku dań dla starszego niemowlęcia. Istnieje realne ryzyko, że składniki tych potraw wywołają u maluszka reakcję alergiczną, poza tym gotowe dania dostosowane są konsystencją do umiejętności jedzenia. Dania dla dziecka w wieku 6 miesięcy są całkowicie zmiksowane, dla 9-, 10-miesięcznego malucha - częściowo rozdrobnione (z wyczuwalnymi grudkami), natomiast dla rocznego brzdąca - z kawałkami warzyw czy makaronu. Niemowlę może się niewłaściwie dobranym obiadkiem zakrztusić.

Skład to podstawa

Zawsze czytaj listę składników. Jeśli jesteś mamą alergika, musisz poświęcić na lekturę nieco więcej czasu. Uważnie studiując etykiety, unikniesz zakupu dania, które może zawierać coś, co twojemu smykowi szkodzi. Znajomość składu produktu może być także pomocna przy komponowaniu diety dziecka. Na każdym opakowaniu znajdziesz wartość odżywczą dania. To stopień zawartości różnych składników w porcji jedzonka (np. w 100 g deserku owocowego "Mus bananowy z owocami leśnymi" znajduje się 1,0 g białka, 17,4 g węglowodanów, 0,3 g tłuszczu, 2,3 g błonnika i 0,01 g sodu). Na niektórych etykietach podawany jest też wskaźnik RDA (zalecane dzienne spożycie). To wskazuje, ile składnika (np. witaminy C) jest w produkcie i w jakim stopniu pokrywa on dzienne zapotrzebowanie organizmu. Z taką wiedzą możesz świadomie układać menu malca.

Symbol "Bio" co on znaczy?

Wszystkie składniki (warzywa, owoce, mięso) wykorzystywane do produkcji dań dla niemowląt charakteryzuje wysoka jakość. Producenci dbają, by pochodziły one z upraw, gdzie nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów. Istotny też jest proces zbierania i przetwarzania surowców (na wybranych produktach można przeczytać informację, że owoce lub warzywa zostały zebrane ręcznie albo przebrane, aby danie miało najwyższą jakość). Na niektórych etykietach widnieje dodatkowo napis "Bio" lub "Eko". Podpowiada on, że składniki zawarte w potrawie pochodzą wyłącznie z atestowanych gospodarstw ekologicznych.

Dowiedz się więcej na temat: warzywa | symbol | etykiety

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje