Odkrywca smaków

Zmysł smaku trzeba kształtować tak samo, jak inne sprawności dziecka. W jaki sposób?

Poprzez próbowanie różnych rzeczy malec poznaje świat. Dlatego to, co chwycą małe rączki, od razu wędruje do buzi. Warto tę naturalną skłonność dziecka wykorzystać. Dzięki podawaniu różnorodnych posiłków, zamiast kapryśnego niejadka, można wychować konesera smaków.

Reklama

Gust wyssany z mlekiem mamy

Zmysł smaku kształtuje się już od 14. tygodnia życia. Kiedy byłaś w ciąży, twoje menu wpływało na upodobania malca. Smak płynu owodniowego zmieniał się w zależności od tego, co zjadałaś. Mogłaś zauważyć, że twój maluszek był spokojny, kiedy uraczyłaś się kawałkiem czekolady (słodycz przeniknęła do wód płodowych) albo zaczynał niespokojnie się wiercić, kiedy pozwoliłaś sobie na ostrzejszą potrawę, np. z czosnkiem (dziecko reagowało wtedy na jego gorycz). Dzięki zmysłowi smaku maluch rozpoznał cię też po narodzinach. Zapamiętał posmak płynu owodniowego i później szukał twojej piersi, spodziewając się, że mleko mamy będzie smakowało tak samo. Stały smak twojego pokarmu w pierwszych miesiącach życia daje dziecku poczucie bezpieczeństwa. Dlatego nie dziw się, że - kiedy nagle zmienisz dietę - szkrab może zacząć grymasić przy piersi. Kaprysy mogą zacząć się zwłaszcza wtedy, kiedy zaczniesz jeść więcej gorzkich potraw. Dzieci rodzą się z upodobaniem do smaku słodkiego (tak smakuje mleko mamy), a gorycz zwykle je odrzuca (to atawistyczna cecha: gorzki smak był dla naszych praprzodków ostrzeżeniem, że dany pokarm może być trujący).

Językowe dekodery

Smak potraw odczuwamy dzięki komórkom, zwanym kubkami smakowymi, które znajdują się głównie na języku. Tworzą one zgrane grupy specjalizujące się w odczuwaniu różnych smaków. Na czubku języka mieszczą się te, które odbierają słodycz, po bokach reagujące na smak słony, u nasady - kwaśny, a położone głębiej - gorzki. Kubki smakowe otaczają połykany pokarm, oceniają rodzaj smaku i przekazują tę informację do mózgu. O tym, co nam smakuje, decydują geny oraz tradycje kulinarne związane z klimatem i narodowością. To dlatego Europejczykom nie przypadną do gustu mrówki, które są rarytasem w Amazonii ani sfermentowane ryby, będące ulubionym przysmakiem Wietnamczyków.

Dowiedz się więcej na temat: smak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje