Reklama

​Grejpfrut jest dobry dla nerek

Brytyjscy naukowcy odkryli, że jeden ze składników grejpfruta może zapobiegać tworzeniu się torbieli nerkowych w przebiegu groźnej choroby- wielotorbielowatości nerek.

Takich wieści dostarcza nam serwis Science Daily.

Wielotorbielowatość (zwyrodnienie torbielowate nerek) to niebezpieczne, uwarunkowane genetycznie schorzenie, prowadzące do całkowitego upośledzenia funkcji nerek, konieczności dializowania i przeszczepu. Nierzadko kończy się śmiercią. Obecnie nie są dostępne żadne skuteczne metody jej leczenia.

Naringenina blokuje powstawanie torbieli

Zespół prof. Robina Williamsa z Royal Holloway na Uniwersytecie Londyńskim odkrył, że zawarta w grejpfrutach, a także inne owocach cytrusowych, naringenina skutecznie blokuje powstawanie torbieli nerkowych u chorych na wielotorbielowatość.

Reklama

Naringenina to organiczny związek chemiczny, należący do grupy flawonoidów. Brytyjczycy wykazali, że ma ona zdolność regulowania aktywności genu PKD2, odpowiadającego za rozwój wielotorbielowatości.

Profilaktyka

"Nasze odkrycie pokazuje, w jaki sposób można kontrolować rozwój torbielowatości nerek, a także, jak skuteczniej leczyć tę chorobę - mówi prof. Williams.

- To ważne, gdyż choroby nerek działają na organizm niezwykle wyniszczająco, prowadząc nawet do śmierci. Znalezienie nowych metod ich leczenia jest priorytetem współczesnej medycyny".

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: nerki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy