Reklama
Co zdrowego jest w czekoladzie?

Czy czekolada jest zdrowa?

Poprawia koncentrację, zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi - informacje o pożytecznych dla zdrowia skutkach jedzenia czekolady pojawiają się coraz częściej. Jednak gdy dajesz ją za często dziecku, nie dziw się, że nie chce zjeść obiadu.

Naukowcy z Virginia Polytechnic Institute i Virginia State University dodają kolejny argument. W ziarnie kakaowym znaleźli substancje, które u myszy przeciwdziałają otyłości i zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Pisza o tym w najnowszym numerze czasopisma "Journal of Agricultural & Food Chemistry".

Kakao chroni

Czekolada to przysmak łasuchów. Kakao, podstawowy składnik gorzkiej czekolady, to jedno z najbogatszych, znanych nam źródeł flawonoli, substancji o silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym działaniu.

Wcześniejsze badania pokazały, że flawonole zawarte w winogronach i herbacie mogą zapobiegać nadwadze i chronić przed cukrzycą typu 2. Badacze postanowili teraz sprawdzić, które z obecnych w kakao flawonoli to potrafią.

Reklama

Podczas eksperymentu myszy hodowano na różnych wysoko i niskotłuszczowych dietach, w przypadku diet wysokotłuszczowych podawano im też różne rodzaje flawonoli.

Chude myszy

Okazało się, że jeden szczególny ich rodzaj, tak zwane procyjanidyny oligomeryczne mają szczególnie korzystne działanie. Dzięki nim myszy na wysokotłuszczowej diecie mniej przybierały na wadze. Zauważono u nich także poprawioną tolerancję glukozy, która sprzyja zapobieganiu cukrzycy typu 2.

Już przed wielu laty potwierdzono, że procyjanidyny oligomeryczne, zawarte w winogronach mają kluczowe znaczenie dla korzystnych dla zdrowia własności niektórych win, teraz okazuje się, że dzięki nim mamy kolejny pretekst, by zajadać się, oczywiście z umiarem, gorzką czekoladą.


Tekst: Grzegorz Jasiński

Informacja własna

RMF24.pl
Dowiedz się więcej na temat: czekolada
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy