Reklama

Codzienna porcja ryżu - sposób na zachowanie smukłej sylwetki

Codzienne spożycie porcji ryżu nie tylko pozwala utrzymać formę, ale również ma zbawienny wpływ na zdrowie - przekonują naukowcy. Badacze wskazują, że ryż poza wartościami odżywczymi pozwala długo zachować sytość.

- Nasze badania wskazały, że osoby, które spożywały ryż znacznie częściej przestrzegały zasad zdrowej zbilansowanej diety. Co więcej, ich codzienne menu bogatsze było w potas, magnez, żelazo, kwas foliowy i błonnik - wyjaśnia dr Theresa Nicklas z Baylor College of Medicine.

Ryż - element zdrowej i zbilansowanej diety

Naukowcy, biorąc pod uwagę zarówno badania przekrojowe jak i kliniczne, zalecają spożycie ryżu, jako elementu zdrowej i zbilansowanej diety. Szczególnie godny polecenia jest ryż brązowy.


W porównaniu z ryżem białym, ryż brązowy jest bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik, które znajdują się w zewnętrznej, nieusuniętej otoczce. Jest on bogatym źródłem błonnika, witaminy E, B6 i witaminy K oraz magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i selenu. 

Reklama

Zalety brązowego ryżu

Jest on bardzo wolno trawiony przez organizm, dając poczucie sytości przez długi czas. Ma również niski indeks glikemiczny. Ugotowany ryż brązowy nie zawiera w swoim składzie glukozy, fruktozy, laktozy, maltozy ani galaktozy. Nieobecne są także: cholesterol, kofeina i teobromina.

Od bardzo dawna brązowy ryż był stosowany jako środek regulujący poziom cukru we krwi i stosowany w cukrzycy przez tradycyjną medycynę wschodu.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: ryż
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy