Reklama

Czy zagęszczać mleko dla alergika?

Mój 5-miesieczny synek, który jest uczulony na białko mleka krowiego, zamiast zwykłej mieszanki dostaje nutramigen. Czy tego typu preparat można czymś zagęszczać, by był bardziej sycący i zaspokajał głód dziecka na dłużej?

Tak, podobnie jak do mlek modyfikowanych przeznaczonych dla dzieci zdrowych, również do preparatów mlekozastępczych można dodawać kleik ryżowy oraz kaszkę kukurydzianą.

Natomiast od 6. miesiąca życia warto wprowadzić do jadłospisu dziecka również kaszkę mannę lub grysik pszenny.

Tego rodzaju dodatki nie tylko wzbogacają dietę niemowlaka i dostarczają maluszkowi cennych składników odżywczych, ale również znacznie poprawiają smak podawanych mieszanek.

Właściwości takie mają szczególnie kaszki zawierające dodatkowo owoce, np. banany, jabłka, maliny czy śliwki.

Reklama

U maluchów z alergiami do zagęszczania dań (ale nie tylko, bo można je zaserwować dziecku również jako samodzielny posiłek) świetnie nadają się też specjalne kaszki, które nie zawierają glutenu, białka mleka krowiego, białka sojowego i laktozy, np. BoboVita Minima oraz Nestlé Sinlac.

Zamiast nich mają one w składzie mączkę chleba świętojańskiego oraz mąkę ryżową.


Odpowiedzi udzieliła: dr Ewa Najberg, alergolog z wieloletnim doświadczeniem


Mam dziecko
Dowiedz się więcej na temat: alergia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy