Reklama

Dieta bogata w tłuste ryby - remedium na dolegliwości skórne

- W przypadku skóry problematycznej - trądzikowej suchej - ważnym składnikiem diety powinny być tłuste ryby morskie, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 - radzi dietetyk Ewa Ingielewicz. Należy pamiętać, że dieta jest najlepszym kosmetykiem.

Makrela, śledź, łosoś, sardynki, tuńczyk - to ryby, o których warto pamiętać planując swoje codzienne menu. Nie tylko zapewnią młodość naszej skórze, ale również mogą pomóc w walce z jej różnymi dolegliwościami, jak trądzik czy suchość.

- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 występujące w tłustych rybach, dzięki swoim właściwościom łagodzą stany zapalne, poprawiają wygląd skóry oraz zapobiegają przy tym wysuszaniu naskórka. Ich mniejsze ilości znajdują się również w olejach roślinnych: lnianym czy rzepakowym - podkreśla dietetyk Ewa Ingielewicz SkinClinic Med & Beauty.

Specjalistka podkreśla, że w codziennej diecie nie powinno również zabraknąć składników mineralnych, wśród których ważna jest siarka, krzem, selen i cynk.

Reklama

Niedobory siarki uwidaczniają się w stanie naszej cery i kondycji włosów



- Dobry wpływ na cerę trądzikową wynika z właściwości siarki, która posiada funkcje antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, reguluje pracę gruczołów łojowych oraz zmniejsza wydzielanie sebum. Oczyszcza i zwęża pory. Źródłem siarki są produkty zawierające aminokwasy siarkowe: mięso i jego przetwory, jaja, mleko, ryby, a także kiełki pszenicy, pełnoziarniste przetwory zbożowe.

- Z kolei krzem usuwa z komórek substancje toksyczne, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Zmniejsza podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd. Najlepszym źródłem krzemu jest mleko i przetwory mleczne. Natomiast funkcją selenu jest tworzenie silnego przeciwutleniacza i ochrona organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Selen w większych ilościach znajduje się w produktach zbożowych z pełnego przemiału i rybach morskich - podkreśla dietetyk.

Istotnym elementem diety jest woda



Dietetyk podkreśla, że tylko odpowiednia jej ilość zapewni prawidłowe uwodnienie organizmu, a co za tym idzie, odpowiednie nawilżenie skóry przyczyniające się do złagodzenia zaczerwienień czy poprawy jej miękkości i gładkości.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy