Reklama

Dodatek cukru jest zbędny w diecie niemowlęcia!

Kontrola obecności cukru w diecie niemowląt i małych dzieci to klucz do nauki dobrych nawyków żywieniowych oraz wspierania zdrowia dziecka teraz i w jego dorosłym życiu.

Co za dużo to niezdrowo 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca utrzymywanie cukru na poziomie poniżej 10% całości energii pobieranej z pożywieniem w ciągu dnia jednocześnie informując, że zredukowanie tej liczby do poniżej 5% przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne. Niestety, zalecenia nie znajdują pokrycia w praktyce – jak pokazują badania Instytutu Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, aż 80% dzieci do 3. roku życia spożywa zbyt dużo cukru. Obfitująca w cukier – główną przyczynę wzrostu kaloryczności posiłków – dieta, przyczynia się nie tylko do otyłości, ale i zachorowań na inne choroby dietozależne, m.in. cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, czy choroby serca, co potwierdza WHO.

Reklama

Mleko… i co dalej? 

 WHO zaleca wyłączne karmienie piersią przez okres pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Mleko mamy w tym czasie jest pokarmem najlepiej dopasowanym do specyficznych potrzeb malucha. Później przychodzi trudny czas rozszerzania diety dziecka o pokarmy uzupełniające. To właśnie wtedy należy zwrócić szczególną uwagę na dostarczanie dziecku zbilansowanych, dopasowanych do jego szczególnych potrzeb posiłków bez dodatku cukru. Jednym z kluczowych kroków do utrzymania zdrowej diety dziecka jest unikanie dosładzania potraw dla dzieci.

Sztuka zapobiegania

 Jak jednak skutecznie eliminować ten wszechobecny składnik z diety dziecka w kluczowym dla jego rozwoju okresie 1000 pierwszych dni życia?

 „Z myślą o najmłodszych i ich prawidłowych nawykach żywieniowych powstają kontrolowane pod względem bezpieczeństwa produkty, także te bez dodatku cukru, które swój delikatnie słodki smak zawdzięczają obecności naturalnych cukrów pochodzących ze zbóż oraz mleka, a w przypadku kaszek po 6. miesiącu także z owoców. Co więcej, posiłki te pozwalają dzieciom po 8. miesiącu życia odkrywać i polubić różnorodność zbóż z pełnego przemiału” – mówi Mariola Darzycka, doradca żywieniowy BoboVita.

 Kolejnym krokiem do zapewnienia dziecku pozbawionych dodatku cukru produktów jest umiejętne czytanie etykiet. Gdy komunikat – tzw. oświadczenie żywieniowe – na etykiecie informuje o obecności, zmniejszonej lub zwiększonej zawartości danego składnika, oznacza to, że producent musiał spełnić odpowiednie warunki, aby zastosować takie oświadczenie. Przykładem jest właśnie informacja „bez dodatku cukru”.

Klucz do sukcesu

 Zapamiętując kilka prostych zasad, nauczysz się jak wykształcić i utrwalić u maluszka prawidłowe nawyki żywieniowe:

  • nie oceniaj smaku przygotowywanych produktów zgodnie ze swoimi preferencjami – maluszek nie potrzebuje dosładzania, jednak szybko się go nauczy gdy jego posiłki będą zbyt słodkie;
  • bezwzględnie unikaj podawania dziecku słodzonych napojów, zamiast tego wybieraj wodę;
  • czytaj etykiety podawanych dziecku produktów i naucz się odczytywać zawarte na nich informacje;
  • rozszerzając dietę malucha podawaj mu produkty bez dodatku cukru, które dodatkowo gwarantują różnorodność i bezpieczeństwo składników;
  • pamiętaj, że pierwsze 1000 dni życia to czas kluczowy dla budowania zdrowia malucha w przyszłości. 


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy