Fakesa - zupa z soczewicy
Dziecko
Soczewica może być bazą oryginalnej zupy
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 2 cebule
- kostka rosołowa
- majeranek
- ziele angielskie
- 3 średnie marchewki
- 30 dag zielonej soczewicy
Soczewicę dokładnie umyć, po czym zagotować w 3 litrach wody. Zdjąć szumowiny i dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu.
W tym czasie na tarce zetrzeć marchewkę, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Smażyć ją na rozgrzanym oleju, a kiedy się już zeszkli, dodać marchewkę. Wymieszać i smażyć, aż się przyrumieni. Wówczas dołożyć przecier pomidorowy.
Jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni przelać do garnka z ugotowaną w wodzie soczewicą.
Gotować zupę do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku majerankiem. Najlepiej podawać zupę z chlebem.