Reklama

Fakesa - zupa z soczewicy

Soczewica może być bazą oryginalnej zupy

Składniki:

  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2 cebule
  • kostka rosołowa
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • 3 średnie marchewki
  • 30 dag zielonej soczewicy

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie umyć, po czym zagotować w 3 litrach wody. Zdjąć szumowiny i dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu.

W tym czasie na tarce zetrzeć marchewkę, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Smażyć ją na rozgrzanym oleju, a kiedy się już zeszkli, dodać marchewkę. Wymieszać i smażyć, aż się przyrumieni. Wówczas dołożyć przecier pomidorowy.

Jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni przelać do garnka z ugotowaną w wodzie soczewicą.

Gotować zupę do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku majerankiem. Najlepiej podawać zupę z chlebem.

Reklama
Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Zupa z soczewicy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy