Grillowana polenta na ostro
Lato to najlepsza pora na grilowanie. Jeśli lubisz pikantne potrawy polecamy dzisiejszy przepis. Polenta na ostro smakuje doskonale.
- 250 ml mleka
- 250 ml bulionu warzywnego
- 80 g masła czosnkowego
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- 160 g polenty błyskawicznej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- masło do formy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mniejsza cebula
- 1 papryczka chili
- gałązka rozmarynu
- 3 łyżki oliwy
- 500 g pomidorów
1. Mleko zagotować w rondelku z bulionem warzywnym, masłem czosnkowym, doprawiając solą i gałką muszkatołową. Powolutku wsypywać polentę (kaszkę kukurydzianą) i gotować około minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z jajkiem i żółtkiem. Masę rozsmarować w brytfance wysmarowanej masłem (warstwa powinna mieć ok. 1,5 cm grubości). Poczekać, aż stężeje.
2. Obrać czosnek i cebulę, oczyścić papryczkę chili. Wszystko drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie, dokładając igiełki rozmarynu. Dołożyć pokrojone w kostkę pomidory i dusić około 10 minut. Pod koniec sos posolić. Stężałą polentę pokroić w większą kostkę i upiec na grillu. Podawać z ciepłą lub zimną salsą pomidorową.