Reklama

Grillowana polenta na ostro

Lato to najlepsza pora na grilowanie. Jeśli lubisz pikantne potrawy polecamy dzisiejszy przepis. Polenta na ostro smakuje doskonale.

Składniki na 4 porcje:


  • 250 ml mleka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 80 g masła czosnkowego
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 160 g polenty błyskawicznej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • masło do formy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 papryczka chili
  • gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g pomidorów

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotować w rondelku z bulionem warzywnym, masłem czosnkowym, doprawiając solą i gałką muszkatołową. Powolutku wsypywać polentę (kaszkę kukurydzianą) i gotować około minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z jajkiem i żółtkiem. Masę rozsmarować w brytfance wysmarowanej masłem (warstwa powinna mieć ok. 1,5 cm grubości). Poczekać, aż stężeje.

Reklama

2. Obrać czosnek i cebulę, oczyścić papryczkę chili. Wszystko drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie, dokładając igiełki rozmarynu. Dołożyć pokrojone w kostkę pomidory i dusić około 10 minut. Pod koniec sos posolić. Stężałą polentę pokroić w większą kostkę i upiec na grillu. Podawać z ciepłą lub zimną salsą pomidorową.

Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: przepisy na dania z grilla
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy