Grzyby są bardzo cenne dla naszego organizmu
W grzybach jest żelazo, cynk, jod bardzo ważny dla tarczycy, krzem, wapń, a także kwas foliowy, którego też u nas w diecie brakuje - mówi Anna Grzechowiak, dietetyk.
- Najcenniejsze potrawy z grzybów to są te, gdzie mamy grzyby duszone, gotowane. Unikajmy smażonych - poleca. I dodaje - nie jedzmy grzybów, których nie znamy.
Aneta Łuczkowska: Po co jeść grzyby? Mają jakieś właściwości?
Anna Grzechowiak: - Do niedawna mówiło się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, że nie powinniśmy ich jeść, bo mogą być rakotwórcze, kumulować w sobie toksyny. Jest to oczywista bzdura, dlatego że grzyby są produktami dla nas bardzo cennymi.
Co jest takiego cennego w grzybach?
- Zawierają dużo cennych składników, które bardzo rzadko już występują w produktach, które możemy dostać w sklepach. Między innymi cenne mikro-, makroelementy. Mało kto wie, że w grzybach jest żelazo, cynk, jod bardzo ważny dla tarczycy, krzem, wapń, a także kwas foliowy, którego też u nas w diecie brakuje.
- Również witaminy z grupy B, witamina D, C, której jest bardzo dużo i ważne jest to, że nie niszczy się w czasie obróbki cieplnej. Także białka występują w grzybach i to w ilości większej niż w zwykłych warzywach.
Boczniak może zastąpić schabowego?
- Na pewno. Szczególnie, że nie będzie zawierał tłuszczy nasyconych. Pomoże nam schudnąć. Ma bardzo dużo błonnika w sobie, czyli poruszy nasz ruch robaczkowy jelit, działa przeciw zaparciom.
Czyli nie powinniśmy rezygnować z jedzenia grzybów, bo one szkodzą?
- Absolutnie nie. Ważne jedynie jest to, żeby grzyb był grzybem jadalnym. Na to musimy zwracać szczególną uwagę.
- Czyli nie eksperymentujemy, nie jemy grzybów, których nie znamy, ufajmy specjalistom, jeżeli mamy wątpliwości, albo zbierajmy tylko te, co do których jesteśmy w stu procentach pewni.
Które grzyby są najbardziej cenne z punktu widzenia naszego zdrowia?
- Wszystkie, ale w medycynie ludowej bardzo ceni się przede wszystkim te szlachetne jak borowiki na przykład.
A pieczarki? Bo niedawno się mówiło, że pieczarka to taki pusty produkt.
- Również, tylko zwracajmy uwagę na to, z jakich hodowli pieczarki pochodzą, gdyż produkcja pieczarek ma również swoje znaczenie.
Co zrobić z grzybem, żeby on był po pierwsze smaczny, po drugie zdrowy?
- Najcenniejsze potrawy z grzybów to są te, gdzie mamy grzyby duszone, gotowane. Unikajmy smażonych. Jeżeli już smażymy, to na dobrych tłuszczach, żadne jakieś tłuszcze rafinowane czy margaryny utwardzone.
- Najlepiej smakują grzyby na maśle klarowanym lub na oliwie z oliwek. Co ważne, nie przechowujmy długo dań z grzybami, gdyż szybko się psują.
A grzyby marynowane?
- Na dobrym occie. Polecam ocet jabłkowy, ocet winny. Wówczas też dodają aromatu i smaku potrawom.
Aneta Łuczkowska