Reklama

Grzyby są bardzo cenne dla naszego organizmu

W grzybach jest żelazo, cynk, jod bardzo ważny dla tarczycy, krzem, wapń, a także kwas foliowy, którego też u nas w diecie brakuje - mówi Anna Grzechowiak, dietetyk.

- Najcenniejsze potrawy z grzybów to są te, gdzie mamy grzyby duszone, gotowane. Unikajmy smażonych - poleca. I dodaje - nie jedzmy grzybów, których nie znamy.

Aneta Łuczkowska: Po co jeść grzyby? Mają jakieś właściwości?

Anna Grzechowiak: - Do niedawna mówiło się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, że nie powinniśmy ich jeść, bo mogą być rakotwórcze, kumulować w sobie toksyny. Jest to oczywista bzdura, dlatego że grzyby są produktami dla nas bardzo cennymi.

Co jest takiego cennego w grzybach?

Reklama

- Zawierają dużo cennych składników, które bardzo rzadko już występują w produktach, które możemy dostać w sklepach. Między innymi cenne mikro-, makroelementy. Mało kto wie, że w grzybach jest żelazo, cynk, jod bardzo ważny dla tarczycy, krzem, wapń, a także kwas foliowy, którego też u nas w diecie brakuje.

- Również witaminy z grupy B, witamina D, C, której jest bardzo dużo i ważne jest to, że nie niszczy się w czasie obróbki cieplnej. Także białka występują w grzybach i to w ilości większej niż w zwykłych warzywach.

Boczniak może zastąpić schabowego?

- Na pewno. Szczególnie, że nie będzie zawierał tłuszczy nasyconych. Pomoże nam schudnąć. Ma bardzo dużo błonnika w sobie, czyli poruszy nasz ruch robaczkowy jelit, działa przeciw zaparciom.

Czyli nie powinniśmy rezygnować z jedzenia grzybów, bo one szkodzą?

- Absolutnie nie. Ważne jedynie jest to, żeby grzyb był grzybem jadalnym. Na to musimy zwracać szczególną uwagę.

- Czyli nie eksperymentujemy, nie jemy grzybów, których nie znamy, ufajmy specjalistom, jeżeli mamy wątpliwości, albo zbierajmy tylko te, co do których jesteśmy w stu procentach pewni.

Które grzyby są najbardziej cenne z punktu widzenia naszego zdrowia?

- Wszystkie, ale w medycynie ludowej bardzo ceni się przede wszystkim te szlachetne jak borowiki na przykład.

A pieczarki? Bo niedawno się mówiło, że pieczarka to taki pusty produkt.

- Również, tylko zwracajmy uwagę na to, z jakich hodowli pieczarki pochodzą, gdyż produkcja pieczarek ma również swoje znaczenie.

Co zrobić z grzybem, żeby on był po pierwsze smaczny, po drugie zdrowy?

- Najcenniejsze potrawy z grzybów to są te, gdzie mamy grzyby duszone, gotowane. Unikajmy smażonych. Jeżeli już smażymy, to na dobrych tłuszczach, żadne jakieś tłuszcze rafinowane czy margaryny utwardzone.

- Najlepiej smakują grzyby na maśle klarowanym lub na oliwie z oliwek. Co ważne, nie przechowujmy długo dań z grzybami, gdyż szybko się psują.   

A grzyby marynowane?

- Na dobrym occie. Polecam ocet jabłkowy, ocet winny. Wówczas też dodają aromatu i smaku potrawom.

Aneta Łuczkowska

Informacja własna

RMF24.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy