Reklama

Herbata czerwona to prawdziwy niszczyciel tłuszczu

Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby i proces odchudzania dzięki odpowiedniemu pobudzaniu procesów trawiennych. Według przeprowadzonych badań regularne picie czerwonej herbaty pozwala stracić zbędne kilogramy bez zmiany odżywiania. Jest idealna dla mamy, która chce wrócić do dawnej figury sprzed ciąży.

Herbata czerwona to herbata postfermentowana, która w Chinach zaliczana jest do herbat czarnych, a w Europie nazywana jest właśnie czerwoną. Najlepsza czerwona herbata powstaje z drzewa nazywanego "królem drzew herbacianych" rosnącego od około 2000 lat w południowej prowincji Chin - Yunnan. Drzewo to pokryte jest dużymi, owalnymi i wiecznie zielonymi liśćmi, pięknymi, białymi kwiatami o urzekającym zapachu. 

Obróbka zaczyna się etapem więdnięcia liści. Następnie, po utracie wilgoci są one umieszczane w wiklinowych koszach i co jakiś czas potrząsane, by doszło do otarcia brzegów blaszek liściowych. Taki proces ułatwia późniejszą fermentację, a związki chemiczne zawarte w liściu wchodzą w reakcję z tlenem. Proces ten trwa kilka godzin, po czym przechodzi w suszenie liści. Czerwona herbata Pu-Erh zyskuje lecznicze właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji, a jej działanie zdrowotne jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w optymalnych warunkach.

Reklama

Niezwykłe właściwości czerwonej gerbaty

Herbata czerwona wyróżnia się dużą zawartością garbników, alkaloidów, flawonoidów i minerałów - magnezu, wapnia, cynku, manganu, miedzi, selenu, a także witaminy C. Ponadto zawiera śladowe ilości kofeiny i taniny, a tym samym nie upośledza wchłaniania żelaza. Za sprawą flawonoidów Pu-Erh posiada też właściwości przeciwutleniające, które odtruwają organizm, oczyszczając go z toksyn.

Dodatkowo czerwona herbata obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby i proces odchudzania dzięki odpowiedniemu pobudzaniu procesów trawiennych. Z tego powodu w Ameryce nazywana jest "niszczycielem tłuszczu". Według przeprowadzonych badań regularne picie czerwonej herbaty pozwala stracić zbędne kilogramy bez zmiany odżywiania. Co ciekawe, herbata łagodzi też skutki spożycia alkoholu. Obniża ona poziom alkoholu oraz przywraca jasność umysłu.

Zdrowotna "moc" tego napoju jest tym silniejsza, im dłużej herbata leżakuje. Zaparzony napar zachowuje swoje wartości smakowe, unikalny aromat oraz właściwości lecznicze, jeśli parzony jest w porcelanowym czajniczku, w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu. Optymalny czas parzenia to 3-7 minut.


zdronet
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy