Reklama

Im bardziej żółte żółtko, tym lepsze jajko?

Czasem powtarzamy zasłyszane od babć i mam zdania, które nie są prawdziwe. Warto wiedzieć, co podawać dziecku do jedzenia, by było jak najbardziej dla niego wartościowe. Wiele mitów dotyczy np. jajek, jak choćby ten, że żółtko i intensywnym kolorze jest zdrowsze od tego o bledszej barwie.

Nie daj sobie wmówić, że: "Takie żółciutkie jajeczka są najzdrowsze dla dziecka". To znany chwyt promocyjny, stosowany przez sprzedawców "prawdziwych, wiejskich jaj". Kolory skorupki i żółtka w żaden sposób nie wpływają na walory odżywcze jajka. Barwa żółtka zależy od rodzaju karmy, którą dostają kury. Jeśli jedzą pszenicę - jest jaśniejsze, a jeśli kukurydzę - ciemniejsze. Zabarwienie skorupki zależy od rasy kury i też nie ma nic wspólnego z wartością odżywczą jajka.

Maluch może być uczulony na białko jaja kurzego

Białko z jajka jest najbardziej wartościowym rodzajem białka, jest też, niestety, silnym alergenem. Na liście produktów uczulających zajmuje aż drugą pozycję - zaraz po białku z mleka. Dlatego w dniu, gdy po raz pierwszy podasz niemowlęciu białko z jajka, uważnie go obserwuj. Reakcja alergiczna może ujawnić się już po kilku minutach od posiłku. Zdarza się jednak, że objawy takie jak nudności, wymioty czy wysypka na skórze, pojawiają się dopiero po kilku godzinach. Jeżeli je zauważysz, skontaktuj się z pediatrą.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy