Jedzenie orzechów wspiera rozwój neuronalny płodu
Dzieci kobiet spożywających w pierwszym trymestrze ciąży duże ilości orzechów charakteryzują się lepszym rozwojem neuronalnym w wieku 18 miesięcy, 5 i 8 lat – wynika z badania opublikowanego na łamach „European Journal of Epidemiology”.
Naukowcy z Barcelona Institute for Global Health (Hiszpania) przeanalizowali informacje dotyczące diety w pierwszym i trzecim trymestrze ciąży u ponad 2 tys. kobiet oraz rezultaty uzyskiwane przez ich dzieci w wieku 18 miesięcy, 5 i 8 lat w testach mierzących funkcje poznawcze, w tym pojemność uwagi i pamięci roboczej.
Doszli do wniosku, że konsumpcja orzechów w pierwszym trymestrze ciąży sprzyja rozwojowi neuronalnemu płodu i przekłada się na długoterminowe efekty w funkcjonowaniu poznawczym.
Maluchy, których matki spożywały w początkowym okresie ciąży po trzy porcje (około 30 gramów) orzechów w ciągu tygodnia, osiągały lepsze wyniki we wszystkich testach poznawczych.
Rozwój neuronalny dzieci nie był powiązany z konsumpcją orzechów w trzecim trymestrze ciąży.
- Braliśmy pod uwagę orzechy, takie jak orzechy włoskie, migdały, orzechy ziemne, orzechy piniowe i orzechy laskowe. Uważamy, że zaobserwowane przez nas korzystne efekty wynikały z faktu, że orzechy dostarczają dużych ilości kwasu foliowego i - w szczególności - kwasów tłuszczowych typu omega-3 i omega-6. Te składniki mają tendencję do gromadzenia się w tkance nerwowej, zwłaszcza w przednich częściach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i funkcje wykonawcze.