Reklama

Konieczny kwas foliowy

Jesteś w ciąży? Pamiętaj, by regularnie dostarczać organizmowi składników obfitujących w kwas foliowy.

Lekarze przekonują, że regularne zażywanie kwasu foliowego przed i w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka nawet o ponad 70 procent. Ważne, by spożywać go do 6 tygodnia ciąży i przed planowaniem macierzyństwa.

Gdzie go znajdziemy?

Naturalnym źródłem kwasy foliowego są warzywa liściaste takie jak szpinak, brokuły, kapusta czy sałata, ale i rośliny strączkowe, owoce (maliny, kiwi, awokado), kiełki pszenne, żółtka jaj, wątroba, nerki.

Warto wiedzieć, że kwas foliowy jest niezwykle wrażliwy na działanie promieni słonecznych, a także na wysoką temperaturę. Nie gotujmy więc warzyw, które można zjeść na surowo. 

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kwas foliowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy