Konieczny kwas foliowy
Jesteś w ciąży? Pamiętaj, by regularnie dostarczać organizmowi składników obfitujących w kwas foliowy.
Lekarze przekonują, że regularne zażywanie kwasu foliowego przed i w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka nawet o ponad 70 procent. Ważne, by spożywać go do 6 tygodnia ciąży i przed planowaniem macierzyństwa.
Gdzie go znajdziemy?
Naturalnym źródłem kwasy foliowego są warzywa liściaste takie jak szpinak, brokuły, kapusta czy sałata, ale i rośliny strączkowe, owoce (maliny, kiwi, awokado), kiełki pszenne, żółtka jaj, wątroba, nerki.
Warto wiedzieć, że kwas foliowy jest niezwykle wrażliwy na działanie promieni słonecznych, a także na wysoką temperaturę. Nie gotujmy więc warzyw, które można zjeść na surowo.