Reklama

Kruchy placek z galaretką

Dziś polecamy pyszny placek z galaretką

Skład na 10 porcji

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru+ 6 łyżek 
  • jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g śmietany kremówki
  • 400 g truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

1. Mąkę, masło, cukier puder, jajko, cukier waniliowy siekamy, a następnie krótko wyrabiamy,aby składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

2. Ciastem wykładamy prostokątną blachę,łącznie z brzegami. W spodzie robimy dziurki widelcem. Pieczemy 25 minut w 180ºC.

3. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki kroimy na połówki i skrapiamy sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i dwie łyżki soku cytrynowego.

Reklama

4. Na ostudzone ciasto wykładamy bitą śmietanę. Na niej, dość ścisło, układamy połówki truskawek. Całość zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: placek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy