Nadmiar kwasu foliowego może sprzyjać otyłości i cukrzycy u potomstwa
Choć kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, zbyt wysoki jego poziom może powodować u potomstwa skłonność do otyłości i cukrzycy typu 2.
Tak wykazały badania przeprowadzone w Portugalii i opublikowane przez "Journal of Endocrinology".
Naukowcy z Uniwersytetu Porto i Katolickiego Uniwersytetu Portugalii podawali szczurzym samicom dawkę kwasu foliowego 20-krotnie przekraczającą ich dzienne zapotrzebowanie w okresie godowym oraz podczas ciąży i karmienia piersią.
Potomstwo tych gryzoni znacznie częściej było otyłe i występowała u niego insulinooporność. Okazało się, że u młodych szczurów występował niedobór adiponektyny, hormonu chroniącego przed cukrzycą typu 2 i otyłością. Bardziej podatne na negatywny wpływ kwasu foliowego była płeć żeńska. Potomstwo szczurów konsumujących rekomendowany poziom kwasu foliowego nie miało podobnych problemów.
Kwas foliowy dostarczany podczas ciąży zmniejsza ryzyko wad układu nerwowego u dzieci i zapobiega rozszczepowi kręgosłupa. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowe przyszłe matki powinny przyjmować dziennie 0,4 mg kwasu foliowego.
W przypadku kobiet, które wcześniej urodziły dziecko z wadą cewy nerwowej zaleca się przyjmowanie 5 mg dziennie.
"Spożywanie minimum 0,4 mg kwasu foliowego jest bardzo ważne dla kobiet w ciąży, jednak nasze badania wskazują, że można dostarczyć sobie za dużo dobrego.
Biorąc pod uwagę zwiększoną konsumpcję kwasu foliowego we wzbogacanych produktach, multiwitaminach i innych suplementach, istotne jest określenie bezpiecznej górnej granicy dziennego spożycia" - mówi autorka badań dr Elisa Keating