Reklama

Niekoniecznie kogel-mogel

O jajku mówi się, że jest symbolem życia. I słusznie. Pamiętać jednak należy o jednej, ważnej rzeczy. Przed skorzystaniem z jego walorów i smakowych, i odżywczych, należy bezwzględnie umyć skorupkę.

Dlaczego mycie skorupki jest tak ważne?

Na fermach nie myje się jajek, by nie skracać ich trwałości. Na skorupce są rożnego rodzaju drobnoustroje, które chcąc nie chcąc, przechodzą na dłonie, jeżeli jajka bierzemy do ręki. Nawet jeśli poddamy je obróbce termicznej, powinniśmy wcześniej umyć produkt. 

Dla kobiet w ciąży

Ze względu na wartości odżywcze, jajka są idealnym składnikiem diety kobiet w ciąży. Zawierają lecytynę i wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Oba te składniki mają zdolność obniżania cholesterolu i poziomu trójglicerydów. Ponadto jaja są źródłem wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm człowieka nie wytwarza. Zawierają także witaminę D, z której brakiem nagminnie borykają się Polacy.

Reklama

Jajka są źródłem witamin A, C, D a także niektórych z grupy B jak kwas foliowy, kobalaminy niacyny i lecytyny, tak ważnych dla rozwijającego się płodu.

Kobiety, będące w ciąży, powinny bardziej uważać na produkty, które spożywają. Nie warto ryzykować zatrucia salmonellą czy toksoplazmozą i jeść surowych jaj, dlatego najlepiej ugotować je na miękko.

Ponadto badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Cornella pokazały, że przyjmowanie przez przyszłe matki choliny, występującej w żółtkach jaj, korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka, co w przyszłości wpłynie na sprawność jego funkcji poznawczych.

Z kolei niska zawartość choliny w diecie ciężarnej, może podnosić ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dzieci, a nawet obumarcia płodu.

Jakie kupować?

Kupujmy jajka oznaczone symbolem A0, od kur hodowanych w ekologicznych warunkach. A1 z kolei oznaczają jajka od kur chowanych na wolnym wybiegu, A2 z chowu ściółkowego, A3 z chowu klatkowego.  

W lodówce przechowujmy jaja nie dłużej niż 20 dni. Im świeższe, tym będą zawierały więcej cennych dla naszego organizmu składników.

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta w ciąży
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama