Reklama

Orzeźwiający krem jogurtowy

Polecamy prosty i smaczny krem jogurtowy.

Skład na 4 porcje

  • 200 g truskawek 
  • 50 g cukru 
  • 200 g śmietanki kremówki 
  • 400 g gęstego jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

1. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Truskawki kroimy na kawałki i wkładamydo miski. Dodajemy cukier, 2 łyżeczkisoku z cytryny i miksujemy blenderem. Truskawkowe purée wstawiamy do lodówki.

2. Śmietanę kremówkę ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier puder, łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy, aż powstanie sztywna, gładka masa.

3. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z jogurtem, który dodajemy do bitej śmietany. Kremem napełniamy pucharki do 2/3 wysokości. Pozostały krem mieszamyz musem truskawkowym i wypełniamynim pucharki. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki. Podajemy schłodzony.

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: krem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy