Pasztet z kurcząt
Pasztet to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie.
Składniki
- 5 dag masła
- 6 sztuk udka z kurczaka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 15 dag słoniny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta rozmarynu
- 2-3 jajka
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 15 dag cielęciny
- 1 cebula
- szczypta szałwii
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki mieszanki posiekanych ziół
- 1 szklanka bulionu
- 10 dag wątróbki drobiowej
Kurze udka natrzeć sokiem z cytryny, szałwią i rozmarynem, zostawić na pół godziny, po czym w płaskim rondlu zalać gorącym bulionem i gotować ok. 40 min pod przykryciem, na niewielkim ogniu. Przestudzić, zdjąć skórę, wyjąć kości.
W rondlu stopić łyżkę masła, zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, włożyć pokrojoną cielęcinę i 10 dag pokrojonej słoniny, skropić winem, dusić pod przykryciem ok. 20 min, po czym dodać wątróbki i mięso z udek razem z bulionem, w którym się dusiły. Gotować na dużym ogniu ok. 5 min, aby odparować nadmiar płynu, przestudzić, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką, wbić jaja, dokładnie wyrobić masę.
Foremkę lekko posmarować masłem, wysypać bułką tartą, wyłożyć cieniutkimi paskami słoniny (5 dag), napełnić przygotowaną masą, przykryć folią, wstawić do nagrzanego piekarnika. Pasztet piec 30-35 min. Ostudzić, posypać ziołami, lekko docisnąć. Podawać np. z sosem śmietanowym.