Reklama

Pochwała zupy

Może być pierwszym daniem obiadowym, a jeśli ją zagęścimy i dodamy mięso, na którym została ugotowana - pełnowartościowym posiłkiem jednodaniowym.

Jest doskonała dla dziecka i wbrew temu, co się powszechnie sądzi, nie tuczy. Tradycyjna zupa to wywar z różnych składników, zwykle warzyw i mięsa, z dodatkami: ziemniakami, kaszą, kluskami lanymi, makaronem czy grzankami. Maluchowi, który skończył rok, można już serwować tradycyjne zupy z rodzinnego stołu.

Należy jednak gotować je zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia: na esencjonalnych wywarach z warzyw i mięsa, bez sztucznych przypraw wzmacniających smak, zabielane mlekiem w proszku lub niskoprocentową śmietanką, z dużą ilością jarzyn i zieleniny. Małe dzieci zwykle najbardziej lubią rosół i pomidorową w różnych wersjach: czystą, zabielaną, z kluskami, makaronem lub ryżem. Latem chętnie jedzą też zupy w nieco innej postaci, bo na zimno - owocowe i chłodniki.

Reklama


Mam dziecko
Dowiedz się więcej na temat: zupa | posiłek | zdrowe jedzenie | dziecko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy