Reklama

Pomidory na zdrowie

Znane były Indianom, którzy uprawiali je na długo przed Kolumbem, na terenach obecnego Meksyku i Peru. Nieduży (do 10 dag) pomidor dostarcza ok. 20 kalorii, zawiera witaminy A, z grupy B, C, PP oraz w zależności od odmiany również trochę wit. D, E i K.

Dostarcza nam sole mineralne takie jak: potas, wapń, sód, żelazo fosfor, magnez, mangan, miedź. Działa moczopędnie. Jest zasadotwórczy.

Nasz klimat nie pozwala mu być krzewem rosnącym i owocującym bez przerwy przez wiele lat.

Pomidory są dostępne jednak w handlu prawie przez cały rok, warto więc zrobić z nich - gdy cena jest atrakcyjna, lub nie zdąża dojrzeć przed pierwszymi przymrozkami - tylko takie przetwory, jakich nie kupimy w sklepie.

Przetwory te poddajemy suchej pasteryzacji - "pod kocyk", tzn. zakręcone na gorąco słoiki układamy między warstwy ręczników lub otulamy szczelnie kocem i trzymamy w cieple do następnego dnia, aż słoiki wystygną. Dodatkowo można je układać również do góry dnem: większa pewność ich zamknięcia. 

Reklama

***Zobacz materiały***

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: pomidory
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy