Reklama

Przepis Liz Earle na piękną skórę

Piękna skóra bierze się ze środka, a idealnym pokarmem dla niej są soki - przyznaje Liz Earle uznana ekspertka w dziedzinie pielęgnacji skóry. Na kanwie panującej mody na soki, Earle wydała książkę "Juice", w której dzieli się przepisami i poradami.

- Już od kilku lat codziennie sięgam po świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe - jeszcze zanim nastała moda na soki, a osoby, którym mówiłam, że na śniadanie piję zielony sok, patrzyły na mnie ze zdziwieniem. Przez lata ignorowałam krytykę i piłam soki, chcąc poprawić swoje zdrowie. Później wyciskanie soków stało się modne" - Liz Earle przyznała w wywiadzie dla "Telegraph".

Sok to idealny pokarm dla skóry

Ekspertka w dziedzinie pielęgnacji skóry, która zyskała uznanie gwiazd za sprawą stworzonej przez siebie linii naturalnych kosmetyków podkreśla, że o skórę należy dbać od środka i żaden krem nie zastąpi właściwej diety.
Soki

- Soki są idealnym pokarmem dla skóry, aby była piękna, promienna i zdrowa, musi być odżywiona, wraz z dietą, na którą składają się również soki, należy dostarczyć jej witamin i mikroelementów. Osoby, które włączą do swojej codziennej diety soki, szybko zobaczą, że niedoskonałości skóry powoli znikają, odzyskuje ona zdrowy kolor i blask - zapewnia Earle.

Reklama

W swojej książce "Juice" Liz Earle dzieli się przepisami na pyszne soki i koktajle, wyjaśnia również, jakie mają działanie i jakie wartości odżywcze zawierają poszczególne składniki. Na pierwszym miejscu swojej listy soków poprawiających wygląd skóry ekspertka stawia sok przyrządzony z trzech marchewek, jabłka, imbiru i czerwonej papryki. Marchew jest oczywistym składnikiem, który doskonale wpływa na koloryt skóry, zaś papryka to bogate źródło m.in. witaminy C i A.

Imbir, marchew i papryka


- Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy C i witaminy A, jak również witaminy B6 i magnezu. Jej słodki smak doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami - przekonuje Earle.Innym sokiem, który poleca w swojej książce "Juice" jest sok z dużą ilością buraka. Do wyciskarki wrzucamy pomarańczę, 2-3 średniej wielkości buraki, kawałek imbiru; można dodać również borówki.

- Już dawno udowodniono, że burak doskonale wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. To smaczne warzywo jest również bogate w magnez, który może przyczynić się do złagodzenia napięcia mięśni i stresu. Świetnie komponuje się ze smakiem owoców cytrusowych i nutką imbiru - przyznaje ekspertka.


PAP life
Dowiedz się więcej na temat: sok
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy