Reklama

​Pyszne i dietetyczne

Kurki to grzyby, które pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu. Są proste do odnalezienia, a swym wyjątkowym smakiem wzbogacają wiele potraw.

Kurki są niskokaloryczne, a więc idealnie nadają się jako wzbogacenie diety odchudzającej. Dzięki nim smak prostch potraw, jak jajecznica czy omlet ulegnie znacznej poprawie. Można je dodawać do pierogów czy naleśników.

Grzyby te najczęściej smażymy, dusimy lub marynujemy. Ten ostatni proces powoduje, że możemy cieszyć się ich smakiem długo po sezonie.

Kurki często rosną na piaszczystych glebach, stąd pojawia się pytanie o ich czyszczenie. Nie zalecamy długotrwałego moczenia, bo tracą wtedy smak. Lepiej wrzucić je do miski, zalać wrzątkiem i delikatnie wyjmować za pomocą cedzaka.

Reklama

Sezon na kurki trwa od czerwca do października. Występują najczęściej pod mchem lub stertą liści. Dzięki jaskrawej kolorystyce są dość łatwe do znalezienia i trudne do pomylenia z innymi grzybami.

 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy