Smażone tajskie warzywa (Pad Ruam Mitr)
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam prosty przepis z kuchni tajskiej, który przypadnie Wam do gustu.
Sama uwielbiam tajszczyznę, przede wszystkim dlatego, że warzywa z woka nie sa rozgotowane na śmierć, tylko są chrupiące i sprężyste, a przez to po prostu rewelacyjnie smakują :-).
Przepis na dzisiaj jest bardzo prosty, przygotowanie dania zajmuje maksymalnie 20 minut (tak tak, razem z pokrojeniem warzyw i mięsa), a po zrobieniu wygląda bardzo smakowicie
ok. 450 g warzyw - jakich tam chcecie, na zdjęciu jest: marchew, groszek cukrowy, brokuł i pak choi, mozecie tez dodać np. kalafiora czy białej (najlepiej młodej) kapusty
1 pierś z kurczaka
2 małe papryczki chilli (uwaga! Dla niektórych danie może być trochę ostre ;-))
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu ostrygowego
3 łyżki wody
Osobno gotujemy ryż jaśminowy, który podamy razem z daniem.
Krok 1: Na patelnię/ do woka wlewamy olej, wrzucamy najpierw pokrojony czosnek, chilli, mięso i chwilę razem smażymy. Musimy jednak pamiętać o tym, aby czosnek się nam nie przypalił, bo zrumieniony robi sie gorzki.
Krok 2: Dodajemy pokrojone twardsze warzywa, jak marchewka i groszek. Smażymy ok. 2 minut.
Krok 3: Na patelnię/ do woka wrzucamy pozostałe warzywa, wlewamy wymieszane sosy (rybny i ostrygowy) z wodą i wszystko razem gotujemy jeszcze 2-3 minuty. I gotowe!
***Pod koniec smażenia warzywa powinny być nadal lekko chrupiące.
Podajemy z ryżem ...
... no i w końcu smakuje jak w Tajlandii
Smacznego!