Reklama

Stałe produkty w diecie dziecka

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia do 6 miesiąca dieta powinna zawierać jedynie mleko matki. Proces wzbogacania posiłków należy zacząć nie wcześniej niż w 17 tygodniu i nie później niż w 26 tygodniu życia. Kiedy dziecko kończy pół roku ze strony rodziców zaczynają pojawiać się pytania dotyczące prawidłowego sposobu wzbogacania diety.

Kiedy noworodek jest gotowy, aby bezpiecznie spożywać stałe posiłki?

Jeśli niemowlę karmione jest mlekiem modyfikowanym już w piątym miesiącu można zacząć wprowadzanie pokarmów stałych, natomiast, jeśli mlekiem matki, należy poczekać do ukończenia 6 miesiąca życia. Spożywane dotąd mleko zacznijmy wzbogacać o nowe produkty, które zróżnicują dietę oraz pozwolą na poznanie zupełnie nowych smaków.

Układ pokarmowy kształtuje się przez pierwsze lata, w związku z tym proces zróżnicowania podawanej żywności powinien być długotrwały i systematyczny. Kolejne artykuły spożywcze należy wprowadzać stopniowo i w odpowiednim odstępie czasowym. Pamiętajmy o tym, że każde dziecko jest inne i rozwija się indywidualnie, dlatego należy obserwować jego zachowanie i wysyłane przez nie sygnały świadczące o tym, że jest gotowe na przyjmowanie stałych pokarmów.

Reklama

Zanim zaczniemy urozmaicać dietę, nasza pociecha musi nabyć umiejętności niezbędne do ich spożywania. Są to m.in.: - samodzielnie utrzymanie pozycji siedzącej - stabilne trzymanie główki - koordynacja ruchów- samodzielnie potrafi trzymać pokarm w dłoni i włożyć go do buzi - umiejętność połykania pokarmu innego niż papka. Jeśli maluch jeszcze tego nie potrafi wypycha jedzenie językiem.  

Na co zwracać uwagę podczas wprowadzania produktów stałych do diety dziecka?

Istnieje cały szereg wytycznych, które należy bezwzględnie przestrzegać wzbogacając jadłospis naszego dziecka. Każda rzecz powinna być wprowadzana w małych ilościach. Z czasem proporcje należy oczywiście zwiększać, jednak najpierw należy się upewnić, że nasz bobas nie jest uczulony. Po podaniu pokarmu należy obserwować zachowanie malucha przez 3-4 dni. Na każdą nietypową reakcję w tym czasie trzeba zwrócić szczególną uwagę.

Ewentualne zmiany skórne, czyli wysypki, zaczerwienienia czy też wymioty powinny być sygnałem dla rodzica o ewentualnej nietolerancji. Jeśli niemowlę reaguje normalnie bez obaw można wdrażać kolejne produkty.  

Co i w jaki sposób podawać?

Pamiętajmy, że tylko posiłki przygotowywane przez nas samodzielnie będą wartościowe i odżywcze. Najlepiej zacząć od owoców lub warzywa - tartego jabłka lub papki z gotowanej marchwi i ziemniaka. Dobre będą warzywa i owoce sezonowe, które zawsze są świeże i mają mnóstwo witamin.

Jeśli chodzi o napoje, to preferowana jest woda niskozmineralizowana, przegotowana i ostudzona. Można również podawać kompoty niesłodzone, czy rozcieńczone napary z ziół. Nie wolno podawać niemowlęciu herbaty: czarnej, zielonej czy czerwonej - na to jeszcze przyjdzie czas w późniejszych latach rozwoju. Soki owocowe i warzywne niech będą świeżo wyciskane i rozcieńczone z wodą w proporcji 1:3.

Pamiętajmy, aby nie słodzić napojów. Maluchy od najmłodszych lat przyzwyczajone do smaku słodkiego nie będą chciały jeść warzyw czy innych mniej słodkich rzeczy. Spożywanie cukru jest szkodliwe. Może doprowadzić do powstawania próchnicy, stanów zapalnych czy nadpobudliwości. Nie ulepszajmy potraw przygotowywanych dla dziecka. W pierwszych miesiącach życia nie jest konieczne używanie przypraw.     


Sylwia Kozaczyk    

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta dziecka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy