Szałwia i rozmaryn działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie
Substancje będące naturalnymi składnikami ziół, takich jak rozmaryn i szałwia, obniżają stan zapalny i zmniejszają ból – potwierdzają naukowcy na łamach „British Journal of Pharmacology”.
Diterpenoidy, a dokładnie karnozol i kwas karnozolowy, hamują aktywność dwóch enzymów ogrywających istotną rolę w powstawaniu stanu zapalnego, bólu i gorączki - odkryli naukowcy z Uniwersytetu Salerno (Włochy) oraz Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie (Niemcy) podczas badania na myszach i ludzkich komórkach. Związki te można znaleźć w popularnych przyprawach ziołowych, gdyż wchodzą one w skład szałwii i rozmarynu.
- Wykazaliśmy, że karnozol i kwas karnozolowy - bioaktywne składniki ziół wykorzystywanych w kuchni i tradycyjnej medycynie - oddziałują na dwa podstawowe enzymy zapalne (5-LO i mPGES-1) - komentuje dr Giuseppe Bifulco, współautor badania.
Zdaniem badaczy diterpenoidy mogą w przyszłości zastąpić obecnie stosowane leki i pomóc w terapii chorób zapalnych i nowotworów.