Reklama

Ta choroba występuje najczęściej latem

Naukowcy ustalili sezonowość występowania poważnego schorzenia, dotykającego kobiet w ciąży.

W miesiącach letnich największy odsetek kobiet ciężarnych ma diagnozowaną cukrzycę ciążową - wykazało szwedzkie badanie, które prezentowano podczas 52. kongresu Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD).

Odbywał się on w dniach 12-16 września w Monachium.

Dotychczasowe badania sugerowały, że istnieje sezonowość zachorowań w przypadku cukrzycy typu 1. To autoimmunologiczne schorzenie jest częściej diagnozowane zimą, co tłumaczy się większymi niedoborami witaminy D i częstszymi infekcjami wirusowymi w tej porze roku. Znacznie mniej wiadomo natomiast na temat związku między porą roku a częstością występowania cukrzycy typu 2 oraz cukrzycy ciążowej (czyli pojawiającej się w okresie ciąży).

Reklama

Dr Anastasia Katsarou z Uniwersytetu w Lund (Lunds universitet) i ze szpitala uniwersyteckiego (Skanes universitetssjukhus) w Malmoe razem ze współpracownikami przeanalizowała dane zebrane wśród ponad 11 tys. ciężarnych kobiet, uczestniczek badania pt. Mamma study z lat 2003-2005. Wszystkie panie w 28. tygodniu ciąży przeszły doustny test obciążenia glukozą (inaczej test tolerancji glukozy lub krzywa cukrowa), w którym na czczo otrzymały 75 gramów czystej glukozy rozpuszczonej w szklance wody. Jest to podstawowe badanie służące do diagnostyki cukrzycy ciążowej.

Przy pomocy modelowania statystycznego naukowcy oceniali różnice w występowaniu cukrzycy ciążowej w poszczególnych miesiącach oraz porach roku. Ze Szwedzkiego Instytutu Meteorologicznego i Hydrologicznego pozyskali informacje na temat miesięcznych temperatur w ciągu trzech lat uwzględnionych w analizie.

Ogólnie niemal u 500 kobiet (4,2 proc. wszystkich ciężarnych) zdiagnozowano cukrzycę ciążową. Najmniejszy odsetek kobiet z tym zaburzeniem metabolicznym odnotowano w marcu - 2,9 proc., a najwyższy w czerwcu - 5,8 proc. Gdy pod uwagę wzięto pory roku, okazało się, że cukrzyca ciążowa występowała najrzadziej wiosną (3,3 proc.), a najczęściej latem - 5,5 proc. Po uwzględnieniu w analizie wieku kobiet wyliczono, że w miesiącach letnich ciężarne miały wyższe poziomy glukozy we krwi, a cukrzyca ciążowa występowała o 51 proc. częściej niż w innych porach roku.

Na podstawie dalszej analizy naukowcy wyciągnęli wniosek, że te różnice mogą być w rzeczywistości związane ze wzrostem średnich temperatur powietrza latem. Hipotetycznie wyższa temperatura może powodować zmiany w przepływie krwi w naczyniach obwodowych, co wpływa na skład krwi włośniczkowej, w której mierzy się poziom glukozy, tłumaczyła dr Katsarou, prezentując badanie. Potrzebne są jednak dalsze prace, które pomogą zweryfikować tę hipotezę.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: ciąża | cukrzyca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy