Reklama

Żeberka w czosnkowej marynacie

Mięso przejdzie pięknym aromatem, gdy na rozżarzone węgle rzucisz gałązkę rozmarynu.

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • sól
  • 1 cała główka czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1. Z mięsa odkroić zbędny tłuszcz i wewnętrzną białą błonę. Pokroić na poszczególne żeberka. Gotować w posolonej wodzie, na małym ogniu, około 30 minut. Odcedzić i poczekać, aż ostygną.

2. Główkę czosnku pokropić olejem, owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku. W misce wymieszać ketchup z musztardą, sosem Worcester, octem jabłkowym i miodem. Dodać upieczony czosnek (wycisnąć go z osłonek) i razem utrzeć. Marynatą posmarować żeberka i macerować je, pod przykryciem, najlepiej przez całą noc. Zamarynowane żeberka kłaść na rozgrzany ruszt. Grillować ze wszystkich stron - do przyrumienienia.

Reklama



Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: żeberka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy