Żeberka w czosnkowej marynacie
Mięso przejdzie pięknym aromatem, gdy na rozżarzone węgle rzucisz gałązkę rozmarynu.
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- sól
- 1 cała główka czosnku
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki sosu Worcester
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki miodu
1. Z mięsa odkroić zbędny tłuszcz i wewnętrzną białą błonę. Pokroić na poszczególne żeberka. Gotować w posolonej wodzie, na małym ogniu, około 30 minut. Odcedzić i poczekać, aż ostygną.
2. Główkę czosnku pokropić olejem, owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku. W misce wymieszać ketchup z musztardą, sosem Worcester, octem jabłkowym i miodem. Dodać upieczony czosnek (wycisnąć go z osłonek) i razem utrzeć. Marynatą posmarować żeberka i macerować je, pod przykryciem, najlepiej przez całą noc. Zamarynowane żeberka kłaść na rozgrzany ruszt. Grillować ze wszystkich stron - do przyrumienienia.