Reklama

Żelazo w naturalnych produktach

Jesteś w ciąży i stwierdzono u ciebie anemię? Nie lekceważ choroby. Jej skutki mogą być bardzo poważne.

Niestety, niedokrwistość spowodowana brakiem odpowiedniej ilości żelaza w organizmie kobiety, jest częstą przyczyną przedwczesnych porodów ale też niskiej wagi urodzeniowej noworodka. 

Na rynku jest wiele suplementów żelaza, więc lekarz ginekolog z pewnością wybierze preparat, który pomoże w walce z anemią.

Warto jednak pamiętać, że najzdrowiej jest pozyskiwać żelazo z naturalnych źródeł.

Oto pięć produktów, dzięki którym twój organizm obroni się przed anemią:

Natka pietruszki - dodawaj ją obficie do zup i drugich dań. Możesz też robić zdrowy koktajl miksując natkę z wodą i kilkoma kroplami cytryny.

Reklama

Jajka - na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy. Nie polecamy w ciąży spożywania surowych jajek, ze względu na zagrożenie wirusem salmonelli.

Wątróbka - nie każdy jest jej miłośnikiem. Można podać ją posypaną cynamonem i płatkami migdałowymi. Zyska orientalny smak.

Burak - znakomity dla zdrowia w każdej postaci, szczególnie świeżo wyciśniętego soku.

Pomarańcze - zawierają sporo witaminy C, która pomaga przyswoić żelazo.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: anemia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy