× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe (9)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 12829

jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

Napisał(a): Gość -

Po ostatnim programie w tv jak pompują wodę i chemię do wyrobów mięsnych, rośnie mi to wszystko w ustach. Sąsiedzi mają hodowlę ryb i czasami wędzą ryby, smakują wybornie.Czemu nie szyneczkę
lub polędwiczkę.Jak ją przygotować ,jak długo wędzić.DZIEKI GłODNY.

Re: jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

Napisał(a): Gość -

Surowe mięsko...najlepiej z pewnego źródła, na 3-4 tyg zostawiamy w saletrze, mżona kupic w sklepie na odwrocie jest proporcja na jeden kilogram ile sypiemy...po tym zabiegu gotujemy to co przyrządziliśmy- w zależnosci od kawałku mięsa - oczywiscie az bedzie miękkie...i przechodzimy do wędzenia, w gre wchodzi drzewo owocowe, a wędzarnie zawsze jakąś można zbudować!smacznego

Re: jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

Napisał(a): Gość -

MUSISZ ZAMARYNOWAC MIESO . ROZROB W ODPOWIEDNIEJ ILOSCI WODY PRZYPRAWY( SOL, PIERRZ , CZOSNEK I TWOJE ULUBIONE) MIESO ZOSTAW W TEJ MARYNACIE OKOLO 2-3 DNI . WEDZIC JE TRZEBA OKOLO 8 GODZIN W ZALEZNOSCI OD WIELKOSCI . SMACZNEGO

Re: jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

Napisał(a): Gość -

MUSISZ ZAMARYNOWAC MIESO . ROZROB W ODPOWIEDNIEJ ILOSCI WODY PRZYPRAWY( SOL, PIERRZ , CZOSNEK I TWOJE ULUBIONE) MIESO ZOSTAW W TEJ MARYNACIE OKOLO 2-3 DNI . WEDZIC JE TRZEBA OKOLO 8 GODZIN W ZALEZNOSCI OD WIELKOSCI . SMACZNEGO
Do tego cytatu mała poprawka. Nie na 2-3 dni a tygodni. Odnośnie soli to jest sposób naszych starych poczciwych BABC. Woda wlana do garnka, ilośc wody zalezy od potrzebnej marynaty. Do tej wody wkładamy surowe jajko i dosypując soli mieszamy by sól sie rozpuściła.Owe jajko nie moze wypłynąć na powierzchnie wody zbyt słona marynata, lezy na dnie za mało słona , ma zawiśnąc w połowie wysokości poziomu wody. Powodzenia

Re: jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

Napisał(a): Gość -

Jeśli będzie to mocno słona marynata, nie mocz mięsa dłużej niż 2 dni
Mocno słoną robie zawsze gdy jest ciepło, wtedy mocze mięso dobę (boczek, polędwice), opłukuje (nie wiem czy tak się praktykuje, obmywam żeby brzegi nie były za słone) i w wędzarni wędzi się 6godzin (zależy od porcji)
Do karkówki solę mniej, szybciej nasiąka sola i przyprawami.
Na 3-4 dni zostawiam mięso gdy jest chłodniej ( na przedwiośniu i późną jesienią ) wtedy dodaje mniej soli, a mięso ma szanse się bardziej nasycić przyprawami
(wędze w tradycyjnej wędzarni)

Re: jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

Napisał(a): olsz -

Ludzie nie macie pojęcia o wędzeniu!!!.....
dwa dni w zalewie!! a co ze środkiem szynki będzie nie zapeklowana po rozkrojeniu będzie miała szary zgniły kolor!! Boroki jedne..
Peklować minimum 5 dni i przynajmniej raz szprycować!,,,, bez szprycowania min 7 dni i to nie za duże kawałki Co do jajka do jest dobry sposób i prawidłowy na sprawdzenie zasolenia. Można kupić sobie gotową sól do peklowania która ma w sobie saletrę, lub do zwykłej soli dodać cukru. Samo wędzenie od 5 do nawet 8 godzin, bez jekiegoś obgotowywania czy coś.
Drewno ma być suche sezowane minimum 1 rok. tak uwędzona szynka to czyste niebo w gębie. Jeśli chcemy wędzić mięso z kością typu boczek czy żeberka peklujemy max 3 do 4 dni ze szprycowaniem, ponieważ przy dłuższym peklowaniu mięso zacznie się psuć od kości .
i tyle. Samo wędzenie to kwestia rodzaju wędzarni oraz opanowanie jej metodą prób i błędów i oczywiście pilnowanie.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: jak wędzić szynki ipolędwice wiepszowe

Reklama