× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Ciasto na pizze (119)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 243

Re: Ciasto na pizze

Napisał(a): Gość -

Okazuje się, że mój przepis na pizze jest z białkiem. Nie zależy mi na tym czy jest to oryginalny przepis na włoską pizze.Mnie smakuje.Ku zaskoczeniu innych do mojego przepisu dodaje się też jogurt naturalny.Ciasto jest mięciutkie i następnego dnia nie jest twardą podeszwą.
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 kg mąki przesianej
10 dkg drożdży świeżych lub dwa opakowania instant
1 szklanka mleka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka oliwy lub oleju słonecznikowego
1 łyżeczka cukru
1łyżeczka soli
2 białka
szczypta proszku do pieczenia
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Z drożdży, ok.pół szklanki mleka letniego, cukru, 3 łyżek mąki robimy zaczyn i odstawiamy na 30min. w ciepłym miejscu
Łączymy ze sobą wszystkie składniki na przemian suche i mokre składniki.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia ok. 15-30min.
Wyrabiamy ciasto i formujemy według uznania.Pieczemy w temp .200-220 stopni ok.20min.
Ciasto ma zaletę: jest uniwersalne.Można podzielić je na pół i do jednej dodać brązowy cukier,cynamon i upiec jako placek z owocami i jako spód do pizzy.Piekę to też w specjalnej blasze do pizzy.

Re: Ciasto na pizze

Napisał(a): Gość -

Mój przepis na ciasto na pizze to:
40dkg mąki
2,5 dkg drożdży
2 łyżki oleju
3/4 szkl. letniej wody
szczypta soli

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Jest to porcja na dużą blachę:)

Re: Ciasto na pizze

Napisał(a): Gość -

Oto moj przepis na tradycyjne ciasto na pizze:
Skladniki:
*50 dag mąki pszennej
*2 dag drożdzy
*1 łyżeczka oliwy
300 ml źródlanej wody
*1 lyzeczka soli
Przygotowanie:
Drozdze rozpusc w szklance cieplej wody. Mąkę przesiej na stolnicy, formując kopczyk z wgłębieniem w srodku. W środek wlej rozczyn, zarob i lekko zagniec. Sol rozpusc w jednej trzeciej szlanki letniej wody i dodaj do ciasta razem z oliwa. Wyrob jednolite, elastyczne ciasto. Uformuj niewielkie okragle pizze, uloz na wysypanej mąką blasze i przykryj czysta, wilgotna ściereczką(lniana lub bawelniana). Odstaw przynajmniej na godzine w cieple miejsce.

Re: Ciasto na pizze

Napisał(a): Gość -

2 szkl.maki ,oliwa okoł 2 łyżki, 2dkg drożdzy,około 3/4szkl. mleka,(mleko podgrzane wlewamy do reszty skł.) łyżeczke oregano, szczypta soli . piec 25-30 minut . przepis na blaszke wymiary około 30 na 40cm.Przepis z "PRZYJACIÓŁKI" spód grubosci 1cm-1.5.bardzo dobra

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Ciasto na pizze

Reklama