× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Jak rozpoznać trujące grzyby? (27)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 24736

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Gość -

Generalnie - zbieraj grzyby tylko z "gąbką" pod spodem - szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała. Z tego, co wiem (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), to jest tylko dwa rodzaje grzybów z gąbką od spodu, które nie są jadalne - szatan i goryczak. Sam unikam jak ognia zbierania grzybów z blaszka od spodu, no chyba, że jest to kania :). Tutaj w Anglii non-stop chodzę do okolicznego lasu - grzybów jest naprawdę dość dużo - Anglicy nie zbierają, gdyż nie znają się na tym, więc tym więcej dla mnie. Ale sam nie zbieram właśnie grzybów z blaszką od spodu - zbyt duże ryzyko...

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Gość -

"szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała" zazdroszczę Ci regionu, w którym zbierasz grzyby; może takie moje szczęście, ale podczas grzybobrania przechodzę zwykle koło kilku jeśli nie więcej szatanów
pozdrawiam

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Gość -

Ponoć dobrze jest dodać do grzybów cebulę...Jeśli podczas gotowania czy smażenia zrobi się ciemna to znaczy, że mamy w daniu grzyba niejadalnego. A co do szatanów to też łatwo je poznać- po pierwsze robią się od spodu różowawe po ścięciu, a po drugie można grzybka polizać- szatan będzie bardzo gorzki.

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Gość -

mieszkam na Mazurach i dom mam praktycznie w lesie. Na grzybach się znam dobrze. Nasze lasy odwiedza wielu grzybiarzy z miast, którzy nie znaja się, ale zbierają...miałam już okazję wyrzucić z bagażnika zachwyconym gościom trujące grzyby. Nazbierali kanii "fałszywek". Zapewniam, ze naprawdę bardzo łatwo się pomylić. Grzyby z gąbką pod spodem są rzeczywiście mniej niebezpieczne niż te blaszkowe, ale kto się nie zna na grzybach, niech nie zbiera, albo po grzybobraniu da komus do sprawdzenia. Uważajcie, ludzie! Nie zbierajcie żadnego paskudztwa! Gołąbków, krowich mord czy babich uszu!w tym roku jest tyle grzybów w lasach, że dla wszystkich wystraczy prawdziwków i podgrzybków. Uwaga na goryczaki! Są łudząco podobne do podgrzybków albo młodych koźlaczków. Kanie nigdy nie rosną w głębokim lesie! Zawsze na skraju lasu w trawie, albo na łące. wiele jeszcze mogłabym pisać....uważajcie!!! No i......nigdy nie jedzcie grzybów, gdy ktoś Was częstuje. To moja zasada, Nigdy, jeśli nie zrobię ich sama. Pozdrawiam.

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Gość -

Faktycznie pozazdrościć regionu gdzie jest mało szatanów, bo w moich okolicach jest ich całkiem sporo w tym roku :/ Ja do lasu chodzę tylko z mężem i on mi od razu w lesie robi selekcję w koszyku, bo się zna. Grzyby najczęściej przyrządza moja babcia więc poddaje je ponownej kontroli (do czego się oczywiście nie przyzna ;))

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Gość -

lumiuz "szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała" zazdroszczę Ci regionu, w którym zbierasz grzyby; może takie moje szczęście, ale podczas grzybobrania przechodzę zwykle koło kilku jeśli nie więcej szatanów
pozdrawiam

co d szatanów, zwanych baranami nie są one trujące!!!!! Sam jadłem je wiele razy i żyję. Warunek muszą być gotowane min 30 minut, no i wodę trzeba wylać. Jedyną ich wadą jest smak są gorzkie trzeba słodzć i tyle.

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): Gość -

Mój tata uczył mnie od małego 2 podstawowych zasad, których się trzymam:
1) nigdy nie zbieraj grzybów z blaszkami pod spodem (tylko te z gąbkami) - ja nawet wolę sama nie zbierać kani (która za młodu jest podobna do sromotnika)
2) jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości - nie zrywaj grzybka

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Reklama

Reklama