× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Nalewka domowa (22)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 305

Re: Nalewka domowa

Napisał(a): Alicjaja -

ollgga Witam,
chciałabym przyrządzić swoją pierwszą nalewkę, nie wybrałam jeszcze owoców ale myślę nad jakimiś egzotycznymi, choć bez szaleństw :). Czy macie jakieś fajne propozycje? Chętnie też przyjmę jakieś wskazówki czego robić a czego nie.

Proszę :)
„Nalewka egzotyczna”


Składniki:

100 g fig suszonych, 50 g daktyli, 20 g rodzynek, 50 g chleba świętojańskiego, 2 laski wanilii, 100 g suszonych moreli, 1.6 l spirytusu 60°, 0.4 kg cukru, 0.6 l wody, 15 g kwasku cytrynowego.
Sposób wykonania:

Skroić drobno suszone owoce i zalać je w butli lub małym gąsiorku spirytusem, zamknąć szczelnie naczynie i odstawić na 4 tygodnie, często nim potrząsając. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez gęste sito oraz bibułę filtracyjną, przelać do drugiego naczynia, dodać syrop zrobiony z cukru i wody z rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, wymieszać i odstawić pod przykryciem na dalsze 6 miesięcy. Następnie przecedzić przez gęste płótno lub flanelę i rozlać do butelek. Nalewka ma barwę jasnobrunatną, unikatowy, łagodny, egzotyczny aromat i smak. Zawartość cukru ok. 25%. Pije się ją o temp. 14 - 16°C.

http://alkohole-domowe.com/nalewka/przepisy-na-nalewki-domowe

Re: Nalewka domowa

Napisał(a): Gość -

Ja robię nalewkę kokosową dość często -
->250g wiórków kokosowych
->3500ml spirytusu 60% (ja używam gotowego Soplicy)
->puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
->puszka mleka skondensowanego słodzonego
->puszka mleczka kokosowego
Z tym, że proporcje słodkości można sobie dobrać samemu, wlać więcej słodzonego bądź tego bez cukru.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Nalewka domowa

Reklama