Reklama

Nalewka domowa (24)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 365

Re: Nalewka domowa

Napisał(a): Alicjaja -

ollgga Witam,
chciałabym przyrządzić swoją pierwszą nalewkę, nie wybrałam jeszcze owoców ale myślę nad jakimiś egzotycznymi, choć bez szaleństw :). Czy macie jakieś fajne propozycje? Chętnie też przyjmę jakieś wskazówki czego robić a czego nie.

Proszę :)
„Nalewka egzotyczna”


Składniki:

100 g fig suszonych, 50 g daktyli, 20 g rodzynek, 50 g chleba świętojańskiego, 2 laski wanilii, 100 g suszonych moreli, 1.6 l spirytusu 60°, 0.4 kg cukru, 0.6 l wody, 15 g kwasku cytrynowego.
Sposób wykonania:

Skroić drobno suszone owoce i zalać je w butli lub małym gąsiorku spirytusem, zamknąć szczelnie naczynie i odstawić na 4 tygodnie, często nim potrząsając. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez gęste sito oraz bibułę filtracyjną, przelać do drugiego naczynia, dodać syrop zrobiony z cukru i wody z rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, wymieszać i odstawić pod przykryciem na dalsze 6 miesięcy. Następnie przecedzić przez gęste płótno lub flanelę i rozlać do butelek. Nalewka ma barwę jasnobrunatną, unikatowy, łagodny, egzotyczny aromat i smak. Zawartość cukru ok. 25%. Pije się ją o temp. 14 - 16°C.

http://alkohole-domowe.com/nalewka/przepisy-na-nalewki-domowe

Re: Nalewka domowa

Napisał(a): Gość -

Ja robię nalewkę kokosową dość często -
->250g wiórków kokosowych
->3500ml spirytusu 60% (ja używam gotowego Soplicy)
->puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
->puszka mleka skondensowanego słodzonego
->puszka mleczka kokosowego
Z tym, że proporcje słodkości można sobie dobrać samemu, wlać więcej słodzonego bądź tego bez cukru.

Re: Nalewka domowa

Napisał(a): Gość -

Ja robię nalewkę z całego kokosa: rozbijam kokos, zdejmuję brązową łupinę, kroję na kawałki, wsadzam do naczynia np. do słoja, zalewam mleczkiem kokosowym, które zostało. Następnie zasypuję cukrem i zalewam spirytusem 60%.
Po 3-4 tygodniach nalewka jest gotowa.

Re: Nalewka domowa

Napisał(a): Gość -

Nie jest mętna. Zrób sama i się przekonaj ;)
2 duże lub 3 mniejsze banany, 3/4 szklanki cukru, 1 litr wódki (ale jak ktoś lubi mocniejsze trunki, to spirytus 60% jest w sam raz). 1 szklanka wody, kawałek wanilii, może też być trochę soku z cytryny dla smaku.
Banany kroimy, nagniatamy i zalewamy alkoholem. W zamkniętym słoju odstawiamy na ok. tydzień w ciepłe miejsce. Następnie odcedzamy i mieszamy z ostudzonym syropem (cukier+woda+ wanilia). Znów odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 14 dni, od czasu do czasu poruszamy słojem. Następnie musimy przefiltrować i rozlać do butelek. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do wyklarowania.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Nalewka domowa

Reklama

Reklama