Reklama

Pierogi leniwe (23)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 180

Pierogi leniwe

Napisał(a): Gość -

Pomocy! proszę o radę! Robiłam kilka razy leniwe pierogi i za każdym razem klapa. Poprostu ciasto klei mi się do stolnicy, rąk.Pomału sie znichęcam; robię je z półtłustego sera i pszennej mąki.Czy ktoś jest może fachowcem w robieniu tych pierogów i uchyli mi rąbka tajemnicy, co zrobić, by nie były takie kleiste?

Re: Pierogi leniwe

Napisał(a): Gość -

Nic sie nie martw :) Umyj ręce, wysusz, sypnij sporo mąki na stół (ale tez bez przesady ), czy stolnicę, rzuć na nią to ciasto i delikatnie, ledwo dotykając ciasto - roluj je w tej mące, aż powstanie wałek. Potem nożem opruszonym mąką pokrój w poprzek na knedelki i heja do wrzątku :) Wyjdą pyszne, puszyste :) Niedawno pierwszy raz jak je robiłam, to też miałam to samo :) ale nie przeraziłąm się, tylko zrobiłam właśnie to, co ci napisałam i wyszły pyszne :)

Re: Pierogi leniwe

Napisał(a): Gość -

To ja z podobnej beczki-wczoraj robiłam kopytka z tegorocznych ziemniaków.Wzięłam jak największe,sądziłam,ze mają już dość skrobi. Ugotowałam dwie porcje ,a resztę miałam zagotować tuż po obiedzie.W pół godziny zrobiła się breja jak na kluski lane..

Re: Pierogi leniwe

Napisał(a): Gość -

panka Czasem trafią się takie wredne papkowate ziemniaki i nie ma zmiłuj. Ja w podobnej sytuacji ratuję się kaszką manną , dosypuję trochę. Kaszka chłonie tą ciapowatość i jest ok :)

do pierogów leniwych dodajesz ziemniaki? a jeśli tak to ile?

Re: Pierogi leniwe

Napisał(a): Gość -

kamasutra

panka Czasem trafią się takie wredne papkowate ziemniaki i nie ma zmiłuj. Ja w podobnej sytuacji ratuję się kaszką manną , dosypuję trochę. Kaszka chłonie tą ciapowatość i jest ok :)

do pierogów leniwych dodajesz ziemniaki? a jeśli tak to ile?

Mało, 2-3 ziemniaki. Za to twaróg zawsze chudy, ten tłusty i półtłusty jest za maziowaty.

Re: Pierogi leniwe

Napisał(a): Gość -

Panka nie chcę się wymądrzać, bo co kucharka to inna kuchnia i nazwa ale u nas w domu rodzinnym :
ziemniaki + mąka + jajko to kopytka, natomiast twaróg + mąka + jajko + szczypta soli to pierogi leniwe.
Pewnie w różnych stronach różnie się je robi i nazywa, jednak ja pamiętam, jak moja babcia leniwe w ten sposób robiła, a potem polewała je bułką tarta przesmażoną na maśle.Niezapomniany smak dzieciństwa. Od tatmtego czasu chyba ich już nie jadłem.Może namówię kogoś w domu, aby zrobił takie pierogi:)

Re: Pierogi leniwe

Napisał(a): Gość -

Jakub , każdy robi inaczej, ja akurat tak. Kopytka na pewno nie robi się z serem. Dla mnie też wiele metod na robienie tego czy innego jest dziwne, ale to rzecz regionu, gustu , smaku i tradycji wyniesionych z domu . A dla wyluzowania , u nas na kopytka mówi się szagówki :)))

Re: Pierogi leniwe

Napisał(a): Gość -

Czytajac ten temat mam do zalozycielki pytanie , czy chodzi Ci o samo ciasto na pierogi ,? czy farsz do pierogow ?? po wypowiedziach mam odczucia ,ze pytasz o farsz .Zalozycielce chyba chodzi jednak o ciasto , ktore sie przykleja do stolnicy ...chociaz sama nazwa pierogi leniwe to za duzo powiedziane jesli pytasz o ciasto ??

Re: Pierogi leniwe

Napisał(a): Gość -

panka Farsz do leniwych ? To już chyba żart :)))

nie wiem co masz na mysli mowiac zart.W moich stronach gdzie mieszkalam pierogi leniwe /pierogi ruskie.Nie wiem czy Ci to cos mowi? Zreszta w kazdym regionie Polski inne sa nazwy .Tak jak biancarossa napisala.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Pierogi leniwe

Reklama

Reklama