× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

sarnina (6)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 446

sarnina

Napisał(a): Gość -

mąż kupił mięso u myśliwego i mam teraz wiadro, dokładnie 12l, mięsa sarniego. Z tego co znalazłam to wiem, że należy je zabejcować na 3 dni a później piec lub smażyć ale to zrobię z jednym kawałkiem a co z resztą . Czy mogę mrozić a po rozmrożeniu bejcować przez 3 dni i piec. Nic nie znalazłam a nie chcę zepsuć.

Re: sarnina

Napisał(a): Gość -

Witaj, nie mam za dużo do powiedzenia na temat sarniny, bo tymi sprawami zajmuje sie moj teść z tesciową. Mimo wszystko postaram się jakoś pomóc (podpytałam "mamuskę):) Mięso zazwyczaj sarninę badz dziczyznę, tesciowa przed przygotowaniem mrozi na min. tydzień (mozna oczywiscie dłużej), dzięki temu mięso kruszeje. Wazne: rozmrazamy powolutku, w lodówce,w jednym kawałku , ponoc dzięki temu mieso pozostaje soczyste. Pozniej wystarczy dziczyznę zabejcować, (wytrawne czerwone wino,włoszczyzna, ziarna jałowca, rozmaryn, listek laurowy, kolendra) na 24 h i do gara. Czasem do bejcy tesciowa uzywa tylko kwasnego mleka... Moze dziwne, ale miesko wychodzi przepyszne. Więc, bez obaw sarninę możesz mrozić bez jakichkolwiek konsekwencji (powiem wiecej wg, tesciowej mrozenie wychodzi dziczyznie na dobre :)). Powodzenia :)

Re: sarnina

Napisał(a): Gość -

Możesz oddzielić tzw"kulki" bo tak zbudowane jest mięso sarenki.Zrobić wywar warzywny,(ja trę na tarce marchew,seler,pietruszkę,kroję sporo pora,cebulki,Mięso wcześniej nacieram przyprawami a pózniej duszę wszystko na malutkim ogniu pod przykryciem.Mięso jest mięciutkie i jak mało które łapie wszystkie smaki.Jeśli sarenka była spora,można poźniej wyjąć taką kulkę,pokroić w grube p[lastry.Jest pyszne na zimno i na groąco np z kluseczkami sląskimi czy kopytkami

« Wróć do tematów Odpowiedz

Reklama