Chrupiący przysmak

Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki. Z każdej usuń pestkę i część skórki.

Składniki na 8 porcji:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 dag cukru
  • 9 brzoskwiń
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki. Z każdej usuń pestkę i część skórki. Trzy połówki owoców zalej szklanką wody, dodaj cukier i gotuj przez chwilę na małym ogniu, delikatnie mieszając. Gdy owoce nieco wystygną zmiksuj je na gładką masę. Resztę brzoskwiń pokrój na ćwiartki.

2. Ciasto rozwiń z opakowania, wyłóż do formy na papier do pieczenia. Uformuj z niego wyższą krawędź. Rozprowadź na nim mus z brzoskwiń, piecz 30 minut w temperaturze 200°C. Ciasto wyjmij, na wierzchu ułóż brzoskwinie. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier puder.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje