Deser ze śmietaną i owocami

Śmietanę 18 proc. wymieszaj z jogurtem, dwiema łyżkami cukru i cukrem waniliowym.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 ml śmietany 18 proc.
  • 200 ml śmietany 30 proc
  • 200 ml jogurtu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szczypta imbiru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • imbir kandyzowany
  • owoce sezonowe: truskawki, poziomki, maliny

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Śmietanę 18 proc. wymieszaj z jogurtem, dwiema łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Zmiskuj blenderem. Schłodź. Śmietanę 30 proc. ubij z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj do niej przyprawy, miksuj jeszcze kilka chwil. Umyj i osusz owoce.

2. W pucharkach układaj pokrojone owoce, śmietanę z jogurtem, imbir kandyzowany i znów owoce. Przykryj warstwą śmietany i udekoruj owocami. Deser chłodź godzinę w lodówce. W gorące dni zamiast jednej warstwy śmietany możesz dodać lody.

Czas przygotowania: ok. godziny


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje